Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέλυσε την Πέμπτη την Γενική Εισαγγελέα Παμ Μπόντι. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την ενέργεια λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την απόδοσή της.

Μεταξύ άλλων της καταλογίζεται ότι χειρίστηκε λάθος τις υποθέσεις που αφορούσαν τον Τζέφρι Έπστιν.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Τραμπ είχε επίσης εκφράσει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Μπόντι δεν προχωρούσε αρκετά γρήγορα στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον κριτικών και αντιπάλων του, τους οποίους ήθελε να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου, η Μπόντι υπήρξε σθεναρή υποστηρίκτρια της ατζέντας του Τραμπ και κατάργησε τη μακροχρόνια παράδοση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διεξάγει τις έρευνές του ανεξάρτητα από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ήταν οι επαναλαμβανόμενες επικρίσεις σχετικά με τις υποθέσεις Έπστιν, μεταξύ άλλων από συμμάχους του Τραμπ και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, που κατέληξαν να κυριαρχήσουν στη θητεία της.

Η Μπόντι κατηγορήθηκε για συγκάλυψη ή κακοδιαχείριση της δημοσιοποίησης των αρχείων σχετικά με τις έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για σεξουαλική διακίνηση που αφορούσαν τον Έπστιν, έναν χρηματοδότη που είχε καλλιεργήσει σχέσεις με μια σειρά πλούσιων και ισχυρών προσωπικοτήτων.

Η απομάκρυνσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση της στρατηγικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και, ενδεχομένως, σε μια νέα προσπάθεια να αξιοποιηθεί το αμερικανικό νομικό σύστημα εναντίον των στόχων του Τραμπ.

Η Μπόντι είναι η δεύτερη υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Τραμπ που απομακρύνεται πρόσφατα. Ο Τραμπ απέλυσε την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νοέμ στις 5 Μαρτίου, μετά από κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της υπηρεσίας και για την πολιτική του Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης.