Τουλάχιστον 18 πρόσφυγεςμετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 50 αγνοούνται, όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν, βυθίστηκε στα ανοιχτά του Τομπρούκ, το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επικαλούμενος αναφορές από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 10 άνθρωποι.

Το Τομπρούκ είναι μια παραλιακή πόλη, στα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο.

«Αυτή η τελευταία τραγωδία είναι μια ζοφερή υπενθύμιση των θανάσιμων κινδύνων που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι, αναζητώντας ασφάλεια και ευκαιρίες. Η Λιβύη παραμένει ένας σημαντικός κόμβος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση, κακοποίηση και ταξίδια που απειλούν τη ζωή τους», πρόσθεσε ο ΔΟΜ.

Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για τους πρόσφυγες – μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη, διασχίζοντας την έρημο και τη Μεσόγειο θάλασσα, για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια.