Φόβο έχει προκαλέσει στα Χανιά η ξαφνική και επικίνδυνη εμφάνιση ανεμώνων στη θάλασσα. Ήδη έχουν σημειωθεί πέντε περιστατικά τσιμπήματος, τα τέσσερα σε ενήλικες και το πέμπτο σε ένα 10χρονο αγόρι, που έχει τσιμπηθεί από τη θαλάσσια ανεμώνη σε αρκετά σημεία του σώματός του, ακόμα και στο πρόσωπο.

Στην παραλία του Βλητέ, δύο παιδάκια, ηλικίας 5 και 11 ετών τσιμπήθηκαν από το θαλάσσιο ζώο με αποτέλεσμα να εμφανίσουν εξανθήματα και να χρειαστεί η μεταφορά τους στο νοσοκομείο Χανίων, γράφει το Cretaone.

«Το παιδί ούρλιαζε ότι πονάει. Δεν έβλεπα κάτι στο σώμα του. Αφού κάναμε ντους, όμως, άρχισε να εμφανίζει κάτι σαν πλάκες και στη συνέχεια το σημείο έγινε μωβ και αργότερα κόκκινο με έντονα σημάδια» λέει η μητέρα που παιδιού που πήγαν για μπάνιο στο Φραγκοκάστελο.

Τι να κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους.

Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.

Εάν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη, πρέπει:

  • Να ξεπλένουμε με γλυκό νερό
  • Με γυμνά χέρια να μην προσπαθήσουμε να αποκολλήσουμε τα πλοκάμια της ανεμώνης
  • Να τρίψουμε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να φύγουν τα πλοκάμια
  • Να δώσουμε κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα από το άτομο το οποίο τσιμπήθηκε.