Τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, για την ασφάλεια των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, κυρίως σε Ιράν και Ισραήλ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στο Ισραήλ – Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη – βρίσκονται περίπου 4.500 Έλληνες, μέλη οικογενειών ή επισκέπτες. Στην Τεχεράνη βρίσκονται περί τους 50 – 60 Έλληνες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών τους συνιστά να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, πλησίον καταφυγίου και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.
Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ είναι κλειστός και δεν πραγματοποιούνται, επί του παρόντος, πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ben Gurion. Κλειστός είναι και ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας.
Η Αθήνα, δια στόματος του Γιώργου Γεραπετρίτη, καλεί σε ευρεία συμμαχία για την αποτροπή γενικευμένης σύγκρουσης.
Επείγον σήμα στα πλοία της ελληνικής ναυσιπλοΐας
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ άλλων χωρών και η Ελλάδα έστειλε σήμα κινδύνου στα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, ζητώντας από τους πλοιάρχους να λάβουν άμεσα μέτρα ασφαλείας.
Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας εξέδωσε επείγον σήμα με το οποίο καλεί τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να κινούνται κατά το δυνατόν εκτός υδάτων δικαιοδοσίας του Ιράν, καθώς και τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Συμπληρωματικά, με έγγραφό του το υπουργείο Ναυτιλίας καλεί επειγόντως τις ναυτιλιακές εταιρείες να ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λ.Σ. για όσα πλοία διαπλέουν ή πρόκειται να διαπλεύσουν τη θαλάσσια περιοχή των Στενών του Ορμούζ.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας, δεν έχει προς το παρόν τουλάχιστον διαταραχθεί η κίνηση των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή ούτε υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αυξημένης απειλής.