Σε ποινή φυλάκισης και δια βίου αποκλεισμό από τα δημόσια αξιώματα καταδικάστηκε την Τρίτη (10/6) η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, μετά την επικύρωση της καταδίκης της για διαφθορά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση αναμένεται να οξύνει τις πολιτικές εντάσεις στη χώρα και έρχεται λίγο αφότου η Κίρχνερ, η οποία είχε γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε σχέδια για πολιτική επιστροφή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της με απόφαση 27 σελίδων, επικυρώνοντας την ποινή έξι ετών φυλάκισης που της είχε επιβάλει πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο είχε κρίνει ότι εξαπάτησε το κράτος κατά τη διάρκεια των δύο προεδρικών της θητειών από το 2007 έως το 2015.

Η 72χρονη είναι απίθανο να εκτίσει ποινή φυλάκισης, καθώς ο αργεντίνικος νόμος επιτρέπει συχνά τον κατ’ οίκον περιορισμό για άτομα άνω των 70 ετών. Το κατώτερο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα της επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός, της έδωσε προθεσμία πέντε ημερών για να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ώστε να τεθεί επίσημα υπό κράτηση.

Υποστηρικτές της απέκλεισαν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους γύρω από το Μπουένος Άιρες, ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ σημαντικά εργατικά συνδικάτα απείλησαν με εθνικές απεργίες.

Η πρώην πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, ενδέχεται να κρατηθεί για λίγες ημέρες στη φυλακή, μέχρι να εγκριθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός από δικαστή, δήλωσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, Αντρές Χιλ Ντομίνγκεζ.

«Αυτή η Αργεντινή που ζούμε σήμερα δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει» είπε η Κίρχνερ έξω από τα γραφεία του κόμματός της, λίγο μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. Χαρακτήρισε τα τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου «μαριονέτες», τους αποκάλεσε «τριώνυμο της ντροπής» που υπηρετεί ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και δήλωσε ότι πλέον «επιβάλλουν περιορισμούς στη λαϊκή ψήφο».

Από την πλευρά του ο δεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, με τον οποίο η Κίρχνερ έχει συγκρουστεί πολλές φορές, έγραψε «Δικαιοσύνη» στο X αναδημοσιεύοντας αρκετά μηνύματα που πανηγύριζαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

YouTube thumbnail

Μια διχαστική φιγούρα

Η Κίρχνερ παραμένει για πάνω από τρεις δεκαετίες μια διχαστική φιγούρα. Ενώ μεγάλο μέρος της Αργεντινής συνδέει την προεδρία της με οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά, η 72χρονη διατηρεί μια πιστή βάση υποστηρικτών που της πιστώνουν διευρυμένα κοινωνικά προγράμματα.

Η πρώην πρόεδρος, η οποία διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος από το 2019 έως το 2023, έχει αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες για διαφθορά. Το 2022 καταδικάστηκε για χειραγώγηση κρατικών συμβάσεων οδοποιίας σε μια νότια επαρχία προς όφελος οικογενειακού φίλου και συνεργάτη της.

Η ίδια έχει καταγγείλει τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες, χρεώνοντας στους αντιπάλους της εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για να περιορίσουν την επιρροή της.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το σχέδιο ξεκίνησε επί προεδρίας του συζύγου της και προκατόχου της, Νέστορ Κίρχνερ και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των δύο δικών της θητειών. Ο Κίρχνερ, που πέθανε το 2010, είχε διατελέσει κυβερνήτης της επαρχίας Σάντα Κρους και πρόεδρος από το 2003 έως το 2007.

Από το 2024 η Κίρχνερ ηγείται του Κόμματος Δικαιοσύνης (Justicialist Party), της βασικής αντιπολιτευτικής δύναμης κατά του Μιλέι και της μεγαλύτερης πολιτικής πλατφόρμας του Περονισμού, του λαϊκιστικού και εθνικιστικού κινήματος που έχει διαμορφώσει μεγάλο μέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Αργεντινής.

Η κόντρα με τον Μιλέι

Ο Μιλέι την έχει κατηγορήσει επανειλημμένα, καθώς και τον σύζυγό της, για χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης και συστημικής διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα σε μια καθοδική οικονομική πορεία. Ο Μιλέι κέρδισε τις εκλογές του 2023 υποσχόμενος να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και να αναμορφώσει την κρατικοκεντρική οικονομία της Αργεντινής.

Από την πλευρά της η Κίρχνερ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα είναι υποψήφια για έδρα στο επαρχιακό κοινοβούλιο του Μπουένος Άιρες στις φετινές εκλογές. Θα ήταν το φαβορί για τη νίκη, και σε περίπτωση επιτυχίας θα αποκτούσε ασυλία από την εκτέλεση της ποινής της.

«Η σύμπτωση δεν είναι πολιτική κατηγορία. Χρειάστηκε μόνο να ανακοινώσουμε μια υποψηφιότητα πριν από μια εβδομάδα για να απελευθερωθούν οι δαίμονες», είπε στους υποστηρικτές της τη Δευτέρα, καθώς προετοιμαζόταν για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια της δίκης της το 2022, υποστηρικτές της συγκεντρώνονταν καθημερινά έξω από το διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες για να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ένας άνδρας έξω από την είσοδο του κτιρίου τη σημάδεψε στο κεφάλι με γεμάτο πιστόλι από κοντινή απόσταση και εκείνη στάθηκε τυχερή και σώθηκε καθώς το όπλο «κόλλησε».

Η πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει και άλλες νομικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων, οργάνωση σχήματος διαφθοράς που σχετίζεται με δημόσια έργα, καθώς και συνωμοσία με το Ιράν για συγκάλυψη του υποτιθέμενου ρόλου του στην τρομοκρατική επίθεση του 1994 κατά του εβραϊκού κοινοτικού κέντρου στο Μπουένος Άιρες, που κόστισε τη ζωή σε 85 άτομα.