Οι αλλαγές που έρχονται στη Βουλή, ύστερα από την απόφαση του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες, δεν έχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο όπως τονίζουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Η απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου ορίζει ότι τρεις εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος «Σπαρτιάτες» εκπίπτουν του βουλευτικού αξιώματός τους. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τους βουλευτές Π.Δημητριάδη, Α. Ζερβέα καθώς και τον επικεφαλής του κόμματος, Βασίλη Στίγκα.

Η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, αναμένει την κοινοποίηση της απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην οργάνωση και στη λειτουργία της Βουλής. Καθότι δεν αναμένεται να γίνουν αναπληρώσεις ούτε να υπάρξουν νέες εκλογές, η Βουλή θα παραμείνει με 297 βουλευτές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το άρθρο 51, ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.

Τι αλλάζει

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, ύστερα από εσωτερική σύγκρουση, έμεινε με μόνο 5 βουλευτές ευρισκόμενη να ακροβατεί το καλοκαίρι του 2023, λίγο μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, με το ενδεχόμενο να διαλυθεί. Πλέον, οι εξελίξεις μετά και την απόφαση του δικαστηρίου φέρνουν το κόμμα των Σπαρτιατών μια ανάσα πριν από την πλήρη διάλυση της ΚΟ. Καθότι οι έδρες των τριών δεν θα αντικατασταθούν, η Βουλή από 9 κοινοβουλευτικές ομάδες θα έχει 8.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη βουλευτική αποζημίωση των τριών βουλευτών, δεν υποχρεούνται να την επιστρέψουν, καθώς θεωρείται πως από τη στιγμή που εξελέγησαν έως την ημέρα που εξέπεσαν του αξιώματός τους, επιτέλεσαν κανονικά τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Επίσης, μειώνεται και ο αριθμός των μελών στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού το μέλος που εκπροσωπεί τους Σπαρτιάτες θα αποσυρθεί. Την εξέλιξη αυτή σχολιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ενέχει κινδύνους για τις αποφάσεις που αφορούν για παράδειγμα τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Την ίδια ώρα, η μείωση του όλου αριθμού των βουλευτών προκαλεί διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις νέες πλειοψηφίες που διαμορφώνονται για την κατάθεση προτάσεων, τη λήψη αποφάσεων ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Η διαφωνία των Συνταγματολόγων

Ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των 151 μειώνεται πλέον στους 149 βουλευτές. Ωστόσο, αυτή η άποψη πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων από έμπειρους Συνταγματολόγους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 στο Ζάππειο, σημείωσε με νόημα πως «πάντως ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι 300, δεν σας καταλαμβάνω εξαπίνης. Παρότι η Βουλή μένει με 297 βουλευτές, ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι 300. Επειδή βλέπω tacitus consensus omnium, ας καταγραφεί ότι είπαμε πως είναι 300».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είπε από την πλευρά του ότι «με εξέπληξε ότι θα έχουμε μια Βουλή 297 βουλευτών. Ποτέ δεν είχαμε δει ξανά αυτό». Συνέχισε, κάνοντας αναφορές σε ένα παράδειγμα “βιωματικό” όπως το χαρακτήρισε. Όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών έφερε μία διάταξη που ψηφίστηκε και από τους 300 βουλευτές, με συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων. “Ψηφίστηκε με ομοφωνία, να μην συνυπολογίζονται τα λευκά. Θεωρήσαμε με αυτό τον τρόπο ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση δύναμη. Αυτό το κεκτημένο που είχαμε τότε αποφασίσει έρχεται σήμερα να αλλοιωθεί με αυτή την απόφαση και να αποτελέσει και ένα κανόνα για το μέλλον, που δεν μπορούμε νομοθετικά να το προβλέψουμε” δήλωσε μεταξύ άλλων.

Όμως, ο Παύλος Μαρινάκης επέμεινε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και είπε ότι «η πλειοψηφία των 151 διαμορφώνεται πλέον σε 149». Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Δουδωνής, σημειώνει πως «η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι πλέον «η πλειοψηφία, του συνόλου των βουλευτών, έτσι λέει ο νόμος, από 151 πηγαίνει 149» είναι εντελώς αντισυνταγματική, αντιεπιστημονική και εγείρει ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα της ιδίως σε σχέση με εκκρεμούσες υποθέσεις» και επικαλείται το άρθρο 74 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης, τέλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες της απόφασης είπε ότι «υπάρχει όμως μία άλλη κρίσιμη διάσταση ως προς τις επιπτώσεις της απόφασης: Ότι πλέον οι Σπαρτιάτες μένουν με δύο βουλευτές, άρα δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία κατά το Σύνταγμα είναι αρμόδια για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών, διευκολύνοντας έτσι την κυβερνώσα πλειοψηφία να ορίσει νέους προέδρους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, των οποίων οι (αδέκαστοι) πρόεδροι Κ. Μενουδάκος και Χ. Ράμμος παραιτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες».