Αυτή την Κυριακή, 8 Ιουνίου, ΤΟ ΒΗΜΑ κυκλοφορεί με μια μοναδική, επετειακή και συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975 —του μακροβιότερου Συντάγματος της σύγχρονης Ελλάδας, θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης και καθρέφτη της πολιτικής μας πορείας.

Η έκδοση τιτλοφορείται «50 χρόνια Σύνταγμα» και συγκεντρώνει τα άρθρα διακεκριμένων πολιτικών, συνταγματολόγων, νομικών και δημοσιογράφων που αναλύουν, ερμηνεύουν και στοχάζονται πάνω στην ιστορική διαδρομή, τις αλλαγές και τις προκλήσεις του ελληνικού Συντάγματος από το 1975 έως σήμερα.

Όπως γράφει στο εισαγωγικό του άρθρο ο εκδότης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» Γιάννης Πρετεντέρης:
«Το Σύνταγμα του 1975 κλείνει αυτές τις μέρες πενήντα χρόνια ζωής, γεγονός που το καθιστά το μακροβιότερο Σύνταγμα της σύγχρονης Ελλάδας.  Ψηφίστηκε από την πρώτη μεταδικτατορική Βουλή στις 7 Ιουνίου 1975 και τέθηκε σε ισχύ λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Ιουνίου, καθιερώνοντας το πολίτευμα της “προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”. Της ψήφισής του προηγήθηκε ένας γόνιμος και ζωντανός διάλογος από τον οποίο δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και ο οποίος αποτυπώθηκε εκτενώς στις σελίδες του «ΒΗΜΑΤΟΣ» της εποχής».

Η ειδική έκδοση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, «Τότε» και «Τώρα», που εξετάζουν αντίστοιχα το παρελθόν και το παρόν του Συντάγματος:

ΤΟΤΕ

Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στις κρίσιμες στιγμές του 1974-75, την περίοδο κατάρρευσης της χούντας και θεμελίωσης της Δημοκρατίας.

Σωτήρης Ριζάς: «Πώς μπήκαν τα θεμέλια για τη Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης;»

Λάμπρος Σταυρόπουλος: «Τι έκρυβαν τα χαμένα έγγραφα του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου;»

Γιάννης Βαρβιτσιώτης: «Ποιες μνήμες κρατάτε ζωντανές από εκείνες τις ημέρες;»

Γιώργος Δελλής & Αντώνης Γ. Καραμπατζός: «Τι θα ψηφίζατε στις 7 Ιουνίου του 1975;»

Σπύρος Βλαχόπουλος & Γιώργος Καραβοκύρης: «Ήταν προοδευτικό ή συντηρητικό το Σύνταγμα του ’75;»

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος: «Πού οφείλεται το «όχι» της αντιπολίτευσης;»

ΤΩΡΑ

Η δεύτερη ενότητα ανοίγει τον διάλογο για το παρόν και το μέλλον του Συντάγματος —τα όριά του, την ευελιξία του και την ανάγκη για πιθανές αλλαγές.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Να θεσμοθετήσουμε Συνταγματικό Δικαστήριο;»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Πόσο «εθνικό» είναι σήμερα το Σύνταγμα;»

Βασιλική Χρήστου & Λίνα Παπαδοπούλου: «Παράγουμε περισσότερες αναθεωρήσεις από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε;»

Παναγιώτης Μαντζούφας & Πηνελόπη Φουντεδάκη: «Μήπως χρειαζόμαστε ένα μικρότερο Σύνταγμα;»

Αντώνης Μανιτάκης: «Καταργείται η μονιμότητα χωρίς συναίνεση;»

Σάββας Σαββόπουλος, Ιωάννα Λαλιώτου, Αλέξης Αρβανίτης, Γιώργος Τσεμπελής: «Να συμπεριληφθεί η «επιδίωξη της ευτυχίας» στο Σύνταγμα;»