Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι υποθέσεις για παρανομίες στον χώρο του streaming, που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. Μέχρι πρότινος, καταδικαστικές ήταν οι αποφάσεις για τους διακινητές παράνομων αποκωδικοποιητών σε χρήστες, έναντι υψηλού αντιτίμου.
Πριν από λίγες ημέρες όμως ήρθε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια σημαντική καταδίκη για συμμετοχή σε παράνομη δραστηριότητα, σχετιζόμενη με τη διανομή αρχείων μέσω Torrent. Την περασμένη Πέμπτη, 29 Μαΐου 2025, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, καθώς και 1.800 ευρώ για δικαστικά έξοδα, σε βάρος 59χρονου ημεδαπού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την εμπλοκή του στην υπόθεση του παράνομου ιστοτόπου p2planet.net.
Η επιχείρηση
Η αστυνομική επιχείρηση για τη διακοπή της λειτουργίας του ιστοτόπου είχε πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο ιστότοπος p2planet.net διέθετε περίπου 14.000 αρχεία, τύπου torrent, τα οποία περιείχαν πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη μεταμόρφωση μεγάλων ψηφιακών αρχείων, όπως ταινίες, μουσική και λογισμικό. Οι χρήστες αξιοποιούσαν προγράμματα όπως Azureus, μtorrent και utorrent, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο BitTorrent. Μάλιστα, από τα στοιχεία που ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο ιστότοπος αριθμούσε 44.342 εγγεγραμμένα μέλη, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη του απήχηση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση δεν πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα ο καταδικασθείς να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή, όπως είχε συμβεί πρόσφατα και στην περίπτωση αντίστοιχης υπόθεσης στη Λάρισα. Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι στο δικαστήριο παρακολουθούσαν έντρομοι τρεις αστυνομικούς να δένουν με χειροπέδες τον κατηγορούμενο μετά την απόφαση. Η απόφαση αυτή δείχνει πως η συμμετοχή σε κυκλώματα παράνομης διαμοίρασης ψηφιακού περιεχομένου αντιμετωπίζεται πλέον με αυστηρότητα. Οι συνέπειες είναι πλέον εμφανείς για τους υπεύθυνους, αλλά και για όσους επωφελούνται από τέτοιες δραστηριότητες.
Από χρήστης διακινητής
Αυτό που πολλοί τελικοί χρήστες αγνοούν είναι ότι κατά τη χρήση προγραμμάτων torrent, δεν είναι απλώς «λήπτες» περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα και «διανομείς». Το πρωτόκολλο BitTorrent στηρίζεται στην αρχή της συλλογικής διαμοίρασης: κάθε χρήστης που κατεβάζει ένα αρχείο, συγχρόνως το ανεβάζει και το διαμοιράζει σε άλλους χρήστες του δικτύου. Έτσι, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, οι χρήστες συμβάλλουν ενεργά στη διασπορά προστατευόμενου υλικού, κάτι που τους καθιστά συνυπεύθυνους στα μάτια του νόμου. Η απλή χρήση ενός torrent client μπορεί να εμπλέξει έναν πολίτη σε παράνομες δραστηριότητες διανομής πνευματικά προστατευόμενων έργων, ακόμα και αν ο ίδιος πίστευε πως ήταν απλώς ένας «παθητικός» θεατής.
Εκκρεμεί η ΚΥΑ για την εφαρμογή του νέου νόμου
Τώρα μάλιστα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Νόμου 5179/2025), εκτός από τις ποινικές προεκτάσεις, υπάρχουν και σημαντικές χρηματικές ποινές, ακόμα και στους τελικούς χρήστες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, που θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής προστίμων σε τελικούς χρήστες. Η απόφαση αυτή θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής κυρώσεων, με την ΑΑΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία σε ρόλο εκτελεστή. Παρόλ’ αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές πλέον λαμβάνουν όλο και πιο σοβαρά την υπόθεση της διαδικτυακής πειρατείας, με τη Δικαιοσύνη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής.