5 το πρωί: Σάλος με τη Μονή Σινά – Βήματα για τη Γάζα – Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες
Σαν βόμβα «έσκασε» η είδηση για το κλείσιμο της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου να διαμηνύει ότι η δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το καθεστώς της Μονής.
1
Χάος με δικαστική απόφαση για τη Μονή Σινά
- Το «λουκέτο»: Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε το κλείσιμο της ιστορικής Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, διατάσσοντας τη δήμευση της περιουσίας της και τον μετασχηματισμό της σε μουσείο, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της συνεχούς λειτουργίας της επί 15 αιώνες.
- Οι αντιδράσεις: Έντονη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός αναμένει την άμεση τήρηση της υπόσχεσης του Αιγύπτιου Προέδρου για διατήρηση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής. Πυρά για τις κινήσεις της κυβέρνησης εξαπέλυσε το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
- Διευκρινίσεις από Αίγυπτο: Αργά το βράδυ σε ανακοίνωσή τους, η Προεδρία της Αιγύπτου αλλά και το ΥΠΕΞ της χώρας διευκρίνισαν ότι η δικαστική απόφαση όχι μόνο δεν θίγει τον ιερό χαρακτήρα της Μονής, αλλά τον εδραιώνει νομικά, ενώ διαβεβαιώνουν για τη συνέχιση της παρουσίας των μοναχών και υπογραμμίζούν τη σημασία των ιστορικών σχέσεων με την Ελλάδα.
2
Στο κατώφλι για εκεχειρία Χαμάς και Ισραήλ
- Υπέγραψε το Ισραήλ: Το Ισραήλ ενέκρινε την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν αυτή σταλεί στη Χαμάς, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, την Πέμπτη. «Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται και ελπίζουμε πως θα επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε όλους τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους», ανέφερε η Λέβιτ στη συνέντευξη Τύπου.
- Τι περιλαμβάνει η πρόταση; Η νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών στη λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ομήρων, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Βάσει της νέας πρότασης, οι όμηροι θα απελευθερωθούν σε δύο ομάδες μέσα σε μία εβδομάδα, αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης. Η Χαμάς θα πρέπει επίσης να παραδώσει τα πτώματα 18 απαχθέντων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.
- Η παράλειψη για τις IDF: Σύμφωνα με δημοσίευμα του «The Times of Israel», το οποίο επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο, η τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ δεν οριοθετεί πού θα πρέπει να μεταφερθούν οι δυνάμεις των IDF, μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Η Χαμάς είχε απαιτήσει οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας.
3
Ξεκινάνε οι Πανελλήνιες
- Πότε δίνουν ΕΠΑΛ και ΓΕΛ; Στη μάχη των Πανελληνίων 2025 μπαίνουν από σήμερα Παρασκευή 30 Μαΐου, για τα Γενικά Λύκεια, και αύριο, Σάββατο 31 Μαΐου 2025 για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με τους υποψήφιους να διεκδικούν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Οι Πανελλήνιες ξεκινάνε με το μάθημα της Έκθεσης, και θα ολοκληρωθούν για τα ΓΕΛ στις 6/6, ενώ στα ΕΠΑΛ 16/6 και θα ακολουθήσουν τα Ειδικά Μαθήματα από τις 14 Ιουνίου. Η εξέταση των Ειδικών Μαθημάτων ξεκινάει με τα Ισπανικά και τελειώνει την Παρασκευή 25 Ιουνίου με το μάθημα των Ιταλικών.
- Ποια είναι η ώρα προσέλευσης; Οι Πανελλήνιες ξεκινούν στις 08:30, ώρα κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
- Τι ισχύει για τα κινητά; Απαγορεύεται η κατοχή κινητού, έστω και απενεργοποιημένου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης και συνιστά επαρκή λόγο για μηδενισμό του γραπτού. Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευση του στο Εξεταστικό Κέντρο φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, είναι υποχρεωμένος να το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.
4
Η πρώτη δίκη για τις παράνομες επιχορηγήσεις
- Ξεκίνησε η δίκη: Στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών ξεκίνησε δίκη για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι κατηγορούμενοι, συνολικά επτά, δικάζονται για επιδοτήσεις που έλαβαν με παράνομα μέσα.Η δίκη που θα συνεχιστεί μέσα στον Ιούνιο, είναι μία από τις πολλές που έχουν προσδιοριστεί για τις απάτες στον οργανισμό.
- Τι κατέθεσε η μάρτυρας «κλειδί»: Η υπάλληλος Παρασκευή Τυχεροπούλου, που είχε διενεργήσει έλεγχο για τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις ανέφερε ότι το 2023 ξεκίνησε διαδικασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ να επιστραφούν χρήματα που είχαν ληφθεί παράνομα, και ενώ η διαδικασία ξεκίνησε και είχε κάποια αποτελέσματα, στη συνέχεια, όπως τόνισε η ίδια, υπήρξαν εσωτερικές ανακατατάξεις και η προσπάθεια σταμάτησε.
- Η μέθοδος της απάτης: Η έρευνα αποκάλυψε πως δηλώνονταν βοσκοτόπια από διαφορετικά άτομα κάθε χρονιά, ακόμη και από αποβιώσαντες, με παραποιημένα στοιχεία σε Ε9, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονταν ανύπαρκτες εκτάσεις για να εισπραχθούν επιδοτήσεις από το εθνικό απόθεμα.
5
Στο δρόμο για το νέο τετ α τετ Ουκρανίας - Ρωσίας
- Ο όρος της Ρωσίας: Στο επίκεντρο των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκεται το νέο τετ α τετ των δυο πλευρών στην Πόλη, με τη ρωσία να διατηρεί την ίδια αντιπροσωπεία που είχε κατά την προηγούμενη συνάντηση. Παράλληλα, η Μόσχα απαιτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν ότι οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης στην Ουκρανία δεν θα επαναληφθούν, ζητώντας μηχανισμούς που προστατεύουν την ασφάλεια και τα εθνικά της συμφέροντα.
- Πιέσεις στον Τραμπ: Παρά την αρχική του απροθυμία, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους και συμβούλους για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητάς της, ενώ η απογοήτευσή του από τον Πούτιν φέρεται να μεγαλώνει.
- Αισιοδοξία από Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει ελπίδα για πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας, με φόντο τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που προτείνεται για την Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου, και υπογραμμίζει τη σημασία της διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.