Έχοντας πρώτα καταγγείλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της στο ανθρωπιστικό ζήτημα της Γάζας, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διάθεση να διευρύνει τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του. Αφού πρώτα ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με στελέχη παραβρέθηκε την Τετάρτη στη συγκέντρωση του Συντάγματος, την Πέμπτη άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί ένας τόπος κοινής αντίδρασης.

Όπως πηγές του κόμματος μετέφεραν, οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν στην ενεργοποίηση των ανώτατων πολιτειακών και κοινοβουλευτικών θεσμών και τη διαμόρφωση διεθνούς πίεσης υπέρ της ειρήνης.

Από μέρους του κανόνισε ήδη να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, την ερχόμενη Τρίτη στις 12:00. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε αίτημα συνάντησης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Όπως επισημάνθηκε, η συνάντηση στοχεύει στην ενημέρωση του ΠτΔ για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος και το αίτημα για άμεση παύση των εχθροπραξιών, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δίκαιη ειρηνευτική επίλυση του Παλαιστινιακού.

Φάμελλος σε Κακλαμάνη: Να έρθει ο Αμπάς στη Βουλή

Παράλληλα, έσπευσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, να προσκαλέσει στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου να απευθύνει ομιλία και να μεταφέρει την εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην επιστολή του ο Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο μια «εν εξελίξει ανθρωπιστική τραγωδία» με ευθύνη των ισραηλινών δυνάμεων και για «μία μαύρη σελίδα για όλη την ανθρωπότητα» που έχει κοστίσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων ενόσω «ακόμη περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βρεφών, απειλούνται από την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Επίσης στο ίδιο κείμενο επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ, πρόκειται για γενοκτονία, την οποία για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αντιδρώντας ενιαία και ζητώντας εκεχειρία με παράλληλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εστιάζει ακόμη στο γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «επιδεικνύει μια πρωτοφανή σιωπή, η οποία στιγματίζει όλο τον ελληνικό λαό, ο οποίος παραδοσιακά διατηρεί στενή σχέση αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη».

Ο Σωκρ. Φάμελλος υπενθυμίζει τέλος ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είχε μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, την ίδια ημέρα που η Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας είχε εγκρίνει ομόφωνα την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα. Με αφορμή αυτό καταλήγει πως «σήμερα που ο Παλαιστινιακός λαός βιώνει μια άνευ προηγουμένου τραγωδία, η Ελλάδα καλείται να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της και να τερματίσει αυτήν την στάση ένοχης σιωπής στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η απάντηση σε Κουτσούμπα και η επιστολή σε Ανδρουλάκη, Χαρίτση, Κωνσταντοπούλου

Σε αυτή του την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη συστράτευση όλων των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Ήδη μάλιστα απευθύνθηκε σε ΠαΣοΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, προτρέποντάς τους να στηρίξουν την πρόταση και να ενισχύσουν την πολιτική πίεση για διεθνή παρέμβαση.

Ανταποκρινόμενος δε σε μια αντίστοιχη πρόσκληση του ΚΚΕ για κοινή δράση της αντιπολίτευσης και την αποστολή αιτήματος προς την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Φάμελλος συμφώνησε με τον γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα ότι «επιβάλλεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τις ακραίες και πρωτοφανείς εξελίξεις στην Γάζα», καθώς «στην Παλαιστίνη συντελείται μία γενοκτονία από το Ισραήλ και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδρανής».

Στην απαντητική επιστολή του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι αντάξια της ιστορίας της χώρας, σημειώνοντας ότι η δημοκρατική αντιπολίτευση οφείλει να αναλάβει δράση με αιτήματα που υπερασπίζονται «το αγαθό της ζωής και της ειρήνης».

Υπενθύμισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ερώτηση για το αν θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, υλοποιώντας την ομόφωνη έγκριση της Βουλής το 2015 και κατέληξε λέγοντας πως είναι υποχρέωση «να σταθούμε ενεργά και με συνεχείς πρωτοβουλίες στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».