Την Παρασκευή 23 Μαϊου, το πρωί, θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, ο Χρήστος Μαυρίκης, μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε για την υπόθεση της επιστολής με υπαινιγμούς για δωροδοκία προς ανώτατο δικαστικό λειτουργό.
Είχε προηγηθεί η καταγγελία από γνωστό αεροπαγίτη, στη συνέχεια διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή και ο Χρήστος Μαυρίκης αναζητήθηκε και συνελήφθη στα Σπάτα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Ο πρώην τεχνικός του ΟΤΕ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται όσα του αποδίδονται, είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα της δωροδοκίας και όχι της απόπειρας, καθώς εφόσον αυτή αφορά δικαστή, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι τετελεσμένο και κατά συνέπεια είναι καθαρή δωροδοκία, σύμφωνα με το άρθρο 237 (παράγραφος 2) του Ποινικού Κώδικα. Από μόνη της η υπόσχεση προς δικαστή εκλαμβάνεται ως τετελεσμένο γεγονός και όχι ως απόπειρα.
Το άρθρο 237 προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη και χρηματική ποινή σε όποιον υπόσχεται ή παρέχει ωφελήματα, άμεσα ή μέσω τρίτου, σε δικαστικό λειτουργό, με σκοπό «την ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του κατά την απονομή της δικαιοσύνης».