Όσοι άκουσαν σήμερα το πρωί τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον Παύλο Τσίμα, διαπίστωσαν πως, παρά την πυκνή πολιτική επικαιρότητα στο εσωτερικό της χώρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέλεξε να ξεκινήσει η συζήτηση από άλλο θέμα. Με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη, οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και την κίνηση της Ολλανδίας για επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
«Πού είναι η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλες δυνάμεις, να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει αυτή η εθνοκάθαρση; Γιατί πρόκειται περί εθνοκάθαρσης», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε, επισημαίνοντας πως «γίνεται μια προσπάθεια να εκτοπιστούν από τη Γάζα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Μιλάμε για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Όσον αφορά το Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωσε πως «για εμένα, ο Νετανιάχου πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όλοι καταδικάσαμε το τζιχαντιστικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ. Ένα αδιανόητο χτύπημα. Όλοι θέλουμε πραγματικά να τελειώσει η δράση μιας οργάνωσης, η οποία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο -της σκληρής τρομοκρατίας στα τζιχαντιστικά πρότυπα-, αλλά δεν μπορεί να σιωπά η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πολλοί ισχυρίστηκαν πως το ΠαΣοΚ σήκωσε το θέμα για να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Πιάνονται μάλιστα από την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, που έγινε με αφορμή το γεγονός πως η Ελλάδα δε συντάχθηκε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθεια που επιχειρεί η Ολλανδία για επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν προσβολή για τον ελληνικό λαό».
Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, γνωρίζουν πως η ευαισθησία του αυτή για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι καινούργια. Κάθε άλλο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρεται συχνά πυκνά σε αυτό το θέμα. Το έχει κάνει ακόμη και στη Βουλή με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Η τοποθέτηση στη Βουλή για τη Γάζα
Το ρεπορτάζ της 7ης Μαΐου αναφέρει ένα περιστατικό, που αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της προσπάθειας που κάνει το ΠαΣοΚ, να βάλει ψηλά στο δημόσιο διάλογο το ανθρωπιστικό ζήτημα που προκύπτει στη Γάζα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, που διεξαγόταν, με αφορμή τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε με τους συνεργάτες του σε σύσκεψη, για το περιεχόμενο της ομιλίας του. Εκεί, με πρωτοβουλία του ιδίου, πάρθηκε η απόφαση να τοποθετηθεί για την κατάρρευση της εκεχειρίας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια που δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που την είχαν ανάγκη.
«Μιλάμε για εκατόμβη νεκρών αμάχων. Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει, ακόμη και πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, δέχτηκε επίθεση. Ως πότε η διεθνής κοινότητα θα γυρνά την πλάτη; Όχι από ντροπή, αλλά από υποκρισία. Από σιωπηλή αποδοχή της εξελισσόμενης τραγωδίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε τοποθετώντας την Ευρώπη στο κάδρο των ευθυνών για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. «Ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας και σε αυτήν την αβεβαιότητα, με ανυπολόγιστο ρίσκο για τα επόμενα χρόνια, για όλους τους λαούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Υπάρχουν, όμως, συνεκτικές πολιτικές που θα απαντήσουν στις νέες αυτές αβεβαιότητες;», αναρωτήθηκε.
Πρόσθετες παρεμβάσεις
Εκτός όμως από την τοποθέτηση του στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε από μόνος του πάλι το θέμα αυτό στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, σε δύο συνεντεύξεις του που ακολούθησαν. Το Σάββατο, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, κλείνοντας τη συνέντευξη του, μίλησε πάλι για την εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας. «Ξέρετε, τις στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ τις ξεκίνησε το ΠαΣοΚ πριν από 15 χρόνια. Άλλο να έχεις σχέσεις με μια χώρα και άλλο να κάνεις τα στραβά μάτια σε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα, που οδηγεί σε εθνοκάθαρση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους κι έχει τεράστιες ευθύνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να πάρει εν συνόλω πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει επιτέλους κατάπαυση του πυρός. Και χωρίς Παλαιστινιακό Κράτος ούτε το Ισραήλ θα έχει ασφάλεια. Επιτέλους ας σεβαστούμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», κατέληξε.
Ενώ και την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, σε τοποθέτηση του για τα 106 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έστειλε το δικό του μήνυμα. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Γάζα: μια εθνοκάθαρση», δήλωσε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως «σε μια εποχή που ο κόσμος πάει μπροστά, υπάρχει ένας πανανθρώπινος πολιτισμός και θεωρούμε ότι ισχύει το Διεθνές Δίκαιο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -νέοι, παιδιά, μανάδες- χάνουν με άδικο τρόπο τη ζωή τους».
Κλιμακώνει το ΠαΣοΚ για την «κυβερνητική αφωνία»
Εκτός όμως από τις συνεχόμενες αναφορές του κ. Ανδρουλάκη, που συντηρεί το θέμα, υπάρχουν και ανακοινώσεις του υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών υποθέσεων του ΠαΣοΚ, Δημήτρη Μάντζου.
Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα και με κάθε αφορμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ φροντίζει να επικαιροποιεί τις θέσεις του κόμματος για ανάγκη της επανέναρξης της ομαλής ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς, τον τερματισμό των εποικισμών και την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους στην περιοχή, ως μέτρα που αποτελούν «τα απολύτως αναγκαία βήματα για την αποσυμπίεση της κρίσης και την οριστική και δίκαιη επίλυση του ζητήματος».
Ο κ. Μάντζος μιλώντας στο «Βήμα» τόνισε πως «το ΠαΣοΚ θα κλιμακώσει την πίεση και τον έλεγχο στην κυβέρνηση για την αφωνία της στο θέμα της Γάζας, ιδίως μετά τη διεθνή κατακραυγή των τελευταίων 24ωρων».