Τα όλο και πιο συχνά πλέον επεισόδια έντονης ζέστης, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, δεν αποτελούν απειλή μόνο για τους ηλικιωμένους. Σοβαρό κίνδυνο από εμφάνιση ακραίων φαινομένων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αντιμετωπίζουν οι έγκυες, καθώς και τα έμβρυα που κυοφορούν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα προσπάθησαν να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό έχει αυξηθεί η έκθεση των εγκύων σε έντονη ζέστη, σε όλο τον κόσμο, μετά το 2020 και σε ποιο βαθμό η αύξηση αυτή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Διπλασιασμός των ημερών έντονης ζέστης

«Στις περισσότερες χώρες η κλιματική αλλαγή έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τον μέσο αριθμό ημερών με ακραία ζέστη ετησίως, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι περιοχές με μεγαλύτερο κίνδυνο

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιοχές «όπου η πρόσβαση σε φροντίδα είναι περιορισμένη – κυρίως στην Καραϊβική όπως και σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, στα νησιά του Ειρηνικού, στη νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική».

Η έκθεση παρουσίασε «ξεκάθαρα στοιχεία για την αύξηση των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση σε ακραία ζέστη», εκτίμησε η ερευνήτρια Άνα Μπόνελ του London School of Hygiene and Tropical Medicine, υπογραμμίζοντας ότι τα συμπεράσματα αφορούν και τους ηλικιωμένους.

Πρόωρος τοκετός έως θάνατος

Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, είχε δώσει μια πρώτη εικόνα των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης στις έγκυες, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν πολλούς κινδύνους – από τον πρόωρο τοκετό ως τον θάνατο νεογνών και την παρουσία γενετικών ανωμαλιών.

Σημειώνουν δε, ότι εκτός από τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την υγεία των εγκύων και των εμβρύων, όπως κάποια είδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι πλημμύρες.