Αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετάθεσης του Συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 12-15 Ιουνίου, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στη δευτερολογία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χρήστος Σπίρτζης είχε χαρακτηρίσει διεκπεραιωτική τη διαδικασία που υιοθετεί η ηγεσία του κόμματος ζητώντας αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, αλλά ο πρόεδρος του επανήλθε κι ανέφερε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή» θεωρώντας ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογή προέδρου με Συνέδριο Θέσεων και εκλογή Οργάνων».
Μάλιστα ο Σωκρ. Φάμελλος ζήτησε από τα μέλη να δηλώσουν την κοινή του βούληση «για την κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως συμπλήρωσε, εξάλλου, «πρέπει να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε λάθη και συμπεριφορές που στο πρόσφατο παρελθόν μας πλήγωσαν και απαξίωσαν το κόμμα μας. Και στις Θέσεις μας και στο Καταστατικό μας». Η εν λόγω παράμετρος, κατά τον Σωκρ. Φάμελλο, είναι ουσιαστική, γιατί θα ενισχύσει την προσπάθεια «να προχωρήσουμε και να κάνουμε τώρα τις αλλαγές. Με κατάργηση των τάσεων που λειτούργησαν αρνητικά ως προσωπικές ομάδες, με τη βάση να εκλέγει τον πρόεδρο με κατάλογο που θα ολοκληρώνεται νωρίτερα με κριτήριο την πολιτική ένταξη, με περιφερειακή Οργάνωση, με στήριξη της Νεολαίας, και τις υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές φτιάχνουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ».
Απάντηση Φάμελλου για την κομματική λειτουργία
«Η συμμετοχή 70.000 μελών στην εκλογή προέδρου απέδειξε ότι στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σελίδα» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.
«Αυτή η διαδικασία προχωρά τους τελευταίους πέντε μήνες με ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας και ισχυρότατη συναίνεση, σε πλήρη αντίθεση με το έλλειμα δημοκρατίας που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας» επεσήμανε σχετικά, απαντώντας στις ενστάσεις για τη δυσλειτουργία των οργάνων και επικαλέστηκε τις ήδη τέσσερις συνεδριάσεις Κεντρικής Επιτροπής και τις πολλές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας που διευρύνθηκε «ώστε να μην υπάρχει κανένα στεγανό, κανένας αποκλεισμός».
Αντίθετα, όπως τόνισε, «εισηγήθηκα να επιστρέψουν και στελέχη που παραιτήθηκαν στο παρελθόν για να αξιοποιηθούν όλοι».
«Ουσιαστικός κι εξωστρεφής διάλογος»
Σε άλλα σημεία της δευτερολογίας του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «δεν θα ανεχθούμε να μπαζωθεί η αλήθεια» για τα Τέμπη, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει «έλεγχο και για τη δική μας κυβέρνηση και για τις προηγούμενες χωρίς συμψηφισμούς». Όπως και την επιμονή στη «σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Χρήστο Σπίρτζη» τη στιγμή που «η κυβέρνηση το αρνείται».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «με τις Θέσεις μας για το Συνέδριο ανοίγουμε τη συζήτηση για την αλλαγή εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, της διοίκησης της ΕΡΤ και των Ανεξάρτητων Αρχών στο πλαίσιο της πρότασης μας Συνταγματικής Αναθεώρησης».
Καταλήγοντας το Σωκρ. Φάμελλος τόνισε πως «από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος», ο οποίος «πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής» μέσα από «εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας».
Ανέβηκαν οι τόνοι με Παππά
Στη διάρκεια της δευτερολογίας του Σωκράτη Φάμελλου έλαβε χώρα μια λεκτική αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά ύστερα από μια αναφορά για τον τρόπο αλλαγής προέδρου στην ΚΟ επί θητείας Κασσελάκη.
Οι μεταξύ τους τόνοι ανέβηκαν αρκετά μ’ ένα «πινγκ-πονγκ» αναφορών στο πρόσφατο παρελθόν για τη στάση αμφότερων κατά την περίοδο Κασσελάκη που δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα στην αίθουσα, προτού τα πνεύματα ηρεμήσουν και η συνεδρίαση συνεχιστεί.
Το Συνέδριο αποφασίζει
Σε σχέση με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι περισσότερες που είχε εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία επί των Θέσεων και του Καταστατικού. πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η λειτουργία (συντονιστικός ή αποτελεσματικός ρόλος) και η σύνθεση (αιρετή, διορισμένη ή μικτή) των Περιφερειακών, παραπέμφθηκαν για το συνέδριο, που ούτως ή άλλως θα εγκρίνει ή θ’ αποφασίσει για όλες τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Διχογνωμίες, ενστάσεις και αντιρρήσεις υπήρξαν πολλές, αλλά η προεδρική γραμμή διέθετε την πλειοψηφία σε κάθε περίπτωση. Της επιτρέπεται σε αυτή τη φάση οπότε να εκπέμψει το μήνυμα της επανεκκίνησης και της συνολικής ανασυγκρότησης. Ότι κάτι νέο αρχίζει να χτίζεται.