Στο πολυδιάστατο φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία μεταξύ των νέων. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας: «να μπορούμε να συνομιλούμε με πολλά διαφορετικά υπουργεία αλλά και πολλούς διαφορετικούς ειδικούς για να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στη σειρά “Adolescence”, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία προϋπήρχε της σειράς, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρή προσέγγιση στο θέμα. «Δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας που πήρε μια σειρά, η οποία νομίζω ότι μας ταρακούνησε όλους, αλλά μιας βιωματικής προσέγγισης την οποία έχουμε και εμείς σαν γονείς πρωτίστως, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο και όπως δείχνουν τα στοιχεία, δυστυχώς βαίνει προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης όξυνσης. Άρα απαιτεί και από μέρους μας μια πολύ πιο συστηματική και μεθοδική αντιμετώπιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να επεκταθεί λεπτομερώς στις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, δίνοντας ωστόσο έμφαση σε ορισμένες που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικές: «Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά στις πολλές πρωτοβουλίες. Θα ήθελα όμως να σταθώ επιγραμματικά σε κάποιες στις οποίες προσωπικά και βιωματικά θα έλεγα, όχι τόσο επιστημονικά, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία»

Ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία και τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και στις παρεμβάσεις για τον σχολικό εκφοβισμό, όπως η πλατφόρμα “Stop bullying”, που έχει ήδη καταγράψει πάνω από 1.000 περιστατικά.

«Να αναβαθμίσουμε επικοινωνιακά την προβολή της πλατφόρμας»

Παρατήρησε όμως ότι ενδεχομένως υπάρχει κάμψη στην καταγραφή νέων περιστατικών, σημειώνοντας: «Διαπιστώνω ότι τελευταία ενδεχομένως έχει μειωθεί η συχνότητα καταγραφής περιστατικών και θα ζητήσω και από το Υπουργείο να αναβαθμίσουμε επικοινωνιακά την προβολή της πλατφόρμας, διότι θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο και για την προστασία των θυμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ψυχολογίας των θυτών που προβαίνουν σε τέτοια περιστατικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία αστυνομικών σε χώρους όπου συγκεντρώνονται νέοι, καθώς και στην τεχνολογική εφαρμογή Safe Youth που επιτρέπει άμεση ειδοποίηση των Αρχών. «Να αναφερθούμε στην παρουσία της Αστυνομίας σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι… την εφαρμογή Safe Youth, η οποία ήδη μπορεί να τοποθετείται στα κινητά και μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα την Αστυνομία σε περίπτωση που κάποιος νέος ή κάποια νέα αισθάνεται ότι ότι κινδυνεύει».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, αναδεικνύοντας το Kids Wallet ως ψηφιακό εργαλείο ελέγχου και προστασίας: «Θέλω να τονίσω ότι το Kids Wallet είναι μια εφαρμογή η οποία δίνει στον γονιό σε συνεργασία με το παιδί την δυνατότητα όχι τόσο να ελέγξει το περιεχόμενο του τι κάνετε στο διαδίκτυο, αλλά να περιορίσει χρονικά ή να μπλοκάρει ενδεχομένως συγκεκριμένες περιόδους όπου δεν μπορεί ένα παιδί να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως ένα εργαλείο ψηφιακής βεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη, κάτι το οποίο θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμο στις περαιτέρω συζητήσεις που θα έχουμε με τις ίδιες τις πλατφόρμες».