Με την πολύτιμη κούπα στα χέρια επέστρεψαν στην Αθήνα τα χρυσά κορίτσια του πόλο που ανέβηκαν ανήμερα του Πάσχα, στο ψηλότερο σκαλί του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έγραψαν με «ανεξίτηλα» γράμματα το όνομα της Ελλάδας, νικώντας 13 – 9 την Ουγγαρία, στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

Για την εθνική πόλο γυναικών αυτός είναι ο τέταρτος σημαντικός διεθνής τίτλος της ιστορίας της. Είχαν προηγηθεί τα χρυσά μετάλλια στο World League του 2005 στο Κίρισι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη και στο Europa Cup του 2018 στην Ποντεβέδρα. Αυτό, ήταν το 14ο μετάλλιο συνολικά, της γαλανόλευκης σε μεγάλες διοργανώσεις.

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, οι πρωταθλήτριες επέστρεψαν στην Ελλάδα, μετά από ένα πολύωρο ταξίδι. Λίγο μετά τις 8:20 το πρωί, η πτήση τους προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Περίπου μία ώρα αργότερα, τα «χρυσά» κορίτσια εμφανίστηκαν στην αίθουσα των αφίξεων. Εκεί τους περίμεναν συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι αποθέωσαν τις θριαμβεύτριες της Κίνας, μέσα σε μια χαρούμενη και συγκινητική ατμόσφαιρα.

Περιχαρής, περήφανος κι ευτυχισμένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας, Χάρης Παυλίδης, δήλωσε:

«Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ φορτισμένος συναισθηματικά. Το πρώτο μου τουρνουά ως πρώτος προπονητής της Ελλάδας, συνδυάστηκε με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Παίξαμε καλά, είχαμε καλή άμυνα, δεν τους αφήσαμε να σκοράρουν. Κάναμε λίγα λάθη. Ήταν ένα καλό παιχνίδι. Είχα ένα προαίσθημα από το πρωί πως θα ήμασταν νικητές. Θέλω να συγχαρώ τα κορίτσια μου για το απίστευτο τουρνουά που έκαναν», είπε, εμφανώς συγκινημένος, περήφανος κι ευτυχισμένος ο προπονητής.

«Είμαστε πανευτυχείς. Είναι κάτι που γενικά αγωνιζόμασταν πολλά χρόνια. Τελευταία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο πήραμε μετάλλιο το 2012, που ήταν και η πρώτη μου διοργάνωση, οπότε είναι πολλά χρόνια που η διαφορά τώρα είναι το χρυσό. Φυσικά είναι διαφορετικό, το λέω και ανατριχιάζω. Είμαστε πανευτυχείς», δήλωσε η αρχηγός της ομάδας, Ελευθερία Πλευρίτου. Όπως τόνισε, «ο μεγάλος στόχος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε αναμένουμε για το καλοκαίρι για τη Σιγκαπούρη».

Μιλώντας για την εκπληκτική εμφάνιση της ομάδας, η διεθνής πολίστρια δήλωσε: «Προσπαθήσαμε και μέσα από την κούραση και μέσα από τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας που είχαμε, να αποδείξουμε κάποια πράγματα, τα οποία θέλουμε να δουλέψουμε και να εξελίξουμε για το κάτι καλύτερο, για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα».