Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, παρουσιάστηκε η πρώτη μελέτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της Τουρκίας
Ειδικότερα, όπως αναφέρεεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του Anadolu, «η Τουρκία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του Σχεδίου Θαλάσσιας Χωροταξίας (DMP), μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από χρόνια με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στις γύρω θαλάσσιες ζώνες, καθώς και την ορθολογική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μελλοντικών δραστηριοτήτων της στις θάλασσες. Το σχέδιο στοχεύει στη μέγιστη αξιοποίηση των θαλάσσιων περιοχών και εκπονείται με τη συμβολή αρμόδιων κρατικών φορέων.
Το DEHUKAM (Κέντρο Έρευνας για το Δίκαιο της Θάλασσας) δημοσίευσε σχετικό χάρτη στην ιστοσελίδα «www.dmpturkiye.dehukam.org«, ο οποίος απεικονίζει τις περιοχές στις οποίες προγραμματίζονται οικονομικές, επιστημονικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, πέραν των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, στο πλαίσιο του DMP. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο υλοποιείται παράλληλα με την εναρμόνιση προς το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει από την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων.
«Κατανόηση της στρατηγικής “Γαλάζια Πατρίδα”»
Το σχέδιο αποσκοπεί στο να ενισχύσει την κατανόηση της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην κοινωνία και στους αρμόδιους φορείς, αλλά και να προσφέρει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές της, με σεβασμό στις περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Σύμφωνα με το DEHUKAM, η διαχείριση των θαλασσών με επιστημονική, πολυτομεακή και συμμετοχική προσέγγιση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την προστασία των φυσικών πόρων, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια τροφίμων και την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το σχέδιο προτείνει μια ενιαία στρατηγική για τη συνύπαρξη δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, η παραγωγή ενέργειας, η ναυσιπλοΐα, ο τουρισμός, η επιστημονική έρευνα και η προστασία της φύσης, με στόχο τη βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων χώρων».
Η συγκεκριμένη μελέτη αντικατοπτρίζει τις προθέσεις και τον προσανατολισμό της τουρκικής πλευράς, ωστόσο δεν συνιστά επίσημη κρατική παρουσίαση του τουρκικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ), ο οποίος φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, χωρίς όμως να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.