Μεγαλώνει η λίστα με τους επικριτές της Blue Origin για την αποστολή διασημοτήτων στο διάστημα για λόγους αναψυχής. Η Έμιλι Ρατακόφσκι παρακολούθησε την κάψουλα να ταξιδεύει στο διάστημα και πίσω, με τις έξι συμμετέχουσες να εκθειάζουν την πρωτοβουλία του Τζεφ Μπέζος, κάνοντας λόγο για το καλό της Γης.

Η Έμιλι Ρατακόφσκι κάλεσε τους θαυμαστές της «να δουν την κατάσταση του κόσμου» και «να σκεφτούν πόσοι πόροι δαπανήθηκαν για να στείλουν αυτές τις γυναίκες στο διάστημα». Στο βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok αναρωτιέται: «Για ποιο λόγο; Τι ακριβώς ήταν το μάρκετινγκ εκεί;».

«Η αποστολή αυτή στο διάστημα το πρωί; Αυτό είναι κάτι που δείχνει το τέλος του κόσμου. Είναι πέρα από την παρωδία. Λέτε ότι νοιάζεστε για τη Μητέρα Γη και είναι όλα για τη Μητέρα Γη και πηγαίνετε σε ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε και πληρώθηκε από μια εταιρεία που καταστρέφει τον πλανήτη;», ανέφερε η Έμιλι Ρατακόφσκι.

@emrata♬ original sound – Emrata

Κι όσο ο Τζεφ Μπέζος πρότασσε τη φεμινιστική διάσταση της πτήσης, οι επικριτικές του εστίαζαν όλο και περισσότερο στην επίδειξη πλούτου αλλά και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών των πτήσεων, υποστηρίζοντας πως η διαστημική βιομηχανία αναψυχής καταναλώνει πόρους και ενέργεια χωρίς ουσιαστικό επιστημονικό σκοπό.

Η Έμιλι Ρατακόφσκι δήλωσε «αηδιασμένη» με την κατάσταση. Στο πλευρό της συντάχθηκαν οι ακόλουθοί της, κι όχι μόνο.

10 λεπτά στο Διάστημα με την Blue Origin

Η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Γκέιλ Κινγκ, η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Αμάντα Νγκουιέν, η πρώην επιστήμονας πυραυλικής τεχνολογίας Αΐσα Μποου, η σκηνοθέτιδα Κεριάν Φλιν, και η αρραβωνιαστικιά του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, Λόρεν Σάντσεζ, επιβιβάστηκαν στις 16:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στον πύραυλο New Shepard της Blue Origin με προορισμό τη γραμμή Κάρμαν – το συμβολικό όριο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα της Γης και το διάστημα, σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Απριλίου του 2025. Η πτήση NS-31 διήρκεσε 10 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια των οποίων το σκάφος πέρασε τη γραμμή Κάρμαν προσφέροντας στις έξι γυναίκες την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας και την πανοραμική θέα του πλανήτη μας κατά το «μοιάζουν τα σπίτια με σπιρτόκουτα».

Το σκάφος επανεισέβαλε στην ατμόσφαιρα, ενώ λίγο αργότερα, ενεργοποιήθηκαν οι κινητήρες προσγείωσης και ο πύραυλος άγγιξε το έδαφος μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Η προσγείωση χαρακτηρίστηκε: άψογη.

Η τελευταία γυναικεία αποστολή έγινε το 1963, όταν η ρωσίδα κοσμοναύτης, Valentina Tereshkova, ταξίδεψε μόνη της στο διάστημα με το «Vostok 6″. Οι «αγνές» προθέσεις συμπερίληψης δεν έπιασαν τόπο, αφού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τα επικριτικά σχόλια όλο και πύκνωναν

Από τον ασύρματο ακούστηκε το μήνυμα: «Συγχαρητήρια και καλώς ήρθατε πίσω στη Γη». Η κάψουλα άνοιξε και ο Τζεφ Μπέζος έτρεξε στην αγκαλιά της μνηστής του, η οποία ήταν και η πρώτη που βγήκε.

«Η χαρά είναι μεγάλη. Ήταν ένα συναίσθημα χαράς και συντροφικότητας, ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης. Ένα αίσθημα το ‘το κάνουμε αυτό’. Δεν ξέρω καν πώς θα με αλλάξει αυτό», ανέφερε η Λόρεν Σάντσεζ.

Η Κέιτι Πέρι έπεσε στα γόνατα και φίλησε το χώμα, ενώ αναφερόμενη στο τραγούδι “What a Wonderful World” που τραγούδησε κατά την κάθοδο, είπε ότι «όλα γίνονται προς όφελος της Γης».

Η μία μετά την άλλη έβγαιναν από την κάψουλα. Ο πλανήτης ολόκληρος ταυτίστηκε με την αντίδραση στο πρόσωπο της Γκέιλ Κινγκ. «Θεέ μου, ήταν απίστευτο», δήλωσε η Κινγκ αφήνοντας μια ανάσα ανακούφισης να βγει από μέσα της.

«Εκεί πάνω επικρατεί μια παράξενη σιγή. Είναι ήσυχα, γαλήνια. Κοιτάς τη Γη και λες «από εκεί ήρθαμε;». Για μένα, ήταν μια δυνατή υπενθύμιση ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να φερόμαστε καλύτερα».