Με την 60λεπτη συζήτηση που είχε, το βράδυ της Πέμπτης (10/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισαν μετά από σχεδόν δώδεκα ώρες οι εργασίες της δεύτερης ημέρας στο Delphi Economic Forum Χ 2025.

Υπό το πρίσμα του ανοικτού παραθύρου που άφησε εσχάτως ο Ντόναλντ Τραμπ περί αναπροσαρμογής των εξαγγελιών του, ο πολυδιαβασμένος Αμερικανός συγγραφέας και αναλυτής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Κάπλαν ήταν ο συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού στο κατάμεστο Leto Hall του ξενοδοχείου Amalia. Κι αυτός συνεπώς που έθετε τα ερωτήματα αναζητώντας απαντήσεις σε μια ευρεία γκάμα ανοικτών ζητημάτων με διεθνή αναφορά κι επίδραση.

Τι αποκρίθηκε σε τίτλους ο Κυρ. Μητσοτάκης για:

  • την Ελλάδα: Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ και υπερήφανο. Μέλος της ΕΕ πια και όχι το μαύρο πρόβατο.
  • τους αμερικανικούς δασμούς: Ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης και υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μια διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ με στόχο την αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους θα έχει μόνο χαμένους.
  • το στάτους της δημοκρατίας: Είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ, στα 51 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίσαμε και κρίσεις, όπως ήταν η οικονομική.
  • την κατάσταση της οικονομίας και επενδύσεις: Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε από πού ξεκινήσαμε, πόσο δύσκολο ήταν αυτό το μονοπάτι και πόση πρόοδο έχουμε πετύχει.
  • τον πολιτικό λαϊκισμό: Το φάντασμά του είναι πάντοτε παρόν. Στις μέρες μας κυβερνά ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα, ενόσω η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη με συνέπεια να μην έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα.
  • Ελληνουτουρκικά: Σημαντικές οι συναντήσεις μας. Κατανοούμε ο ένας τον άλλον, κατανοούμε τις διαφορές μας. Σκοπός μας είναι να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλον. Είμαι ένας αισιόδοξος ρεαλιστής, αλλά την εξωτερική πολιτική δεν την ορίζουμε μόνο σε σχέση με την Τουρκία.

Χρηματιστήριο και Media

Νωρίς το απόγευμα ο CEO της Alter Ego Media, Γιάννης Βρέντζος, συμμετείχε σε πάνελ του Φόρουμ για το Χρηματιστήριο. Στην παρέμβασή του μίλησε για τον ρόλο του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

  • Η στρατηγική επιλογή: Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Γ. Βρέντζος ανέφερε πως «απαιτείται μακροπρόθεσμος ορίζοντας στις επενδυτικές κινήσεις. Χρέος των διοικήσεων των εταιρειών είναι να εστιάσουν στην δραστηριότητα τους και στην εφαρμογή των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Ο κύριος μέτοχος Βαγγέλης Μαρινάκης, όμως, έχει εμπειρία 18 χρόνων στις κεφαλαιαγορές με δύο επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και την έκδοση δυο εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών».
  • Η στρέβλωση: Ο CEO της Alter Ego Media παρατήρησε ακόμη ότι ήταν προβληματικό «το γεγονός πώς για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν μέσα ενημέρωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, πλην των Αττικών Εκδόσεων». Αναλύοντας τους λόγους εστίασε σε τρεις συγκεκριμένους: ότι αντλούν τα αναγκαία κεφάλαια με χαμηλή χρηματοοικονομική μόχλευση, καθίστανται ελκυστική πρόταση για τους επενδυτές και παράλληλα ενισχύεται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των πολιτών στα media.
  • Η ευθύνη: Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, τα media επωμίζονται έναν ευρύτερο ρόλο στην κοινωνία. «Πρέπει να δείχνουν απόλυτο σεβασμό στους μετόχους καθώς αποτελεί τεράστια ευθύνη των διοικήσεων να υπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων τους και να δημιουργούν αξία για αυτούς» επεσήμανε σχετικά.

Γεραπετρίτης σε… απόγνωση

Ως τη «χειρότερη στιγμή για να είναι κάποιος υπουργός Εξωτερικών», διότι «έχει αλλάξει ο τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής» και ταυτόχρονα «δεν υπάρχει καμία προβλεψιμότητα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης την περίοδο της θητείας του αναγνωρίζοντας την παγκόσμια ρευστότητα που έχει κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα.

Από την άλλη βέβαια, όπως είπε:

  • οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται «σε καθεστώς παγώματος», καθώς σκοπός είναι η ευημερία στην περιοχή.
  • δεν θα δοκιμαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας ανεξαρτήτως δυνητικής ύφεσης.
  • η στήριξη της Ουκρανίας αποτελεί επιβεβαίωση της διεθνούς νομιμότητας και καταδίκη του αναθεωρητισμού, χωρίς να τίθεται θέμα αποστολής ελληνικών επίγειων δυνάμεων.
  • η άμυνα της χώρας λειτουργεί ως μοχλός ειρήνης.
  • απαιτείται να «κοιτάξουμε και πέρα από το δικό μας σπίτι, γιατί «μόνο τότε μπορούμε να βρούμε μια οικουμενική λύση».

«Δεν είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του πλανήτη και πρέπει να παραδώσουμε ένα μέρισμα ειρήνης» κατέληξε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης οριοθετώντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μέσα στην ημέρα…

  • ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προοικονομούσε πως η Τρίπολη «θα γίνει η πρωτεύουσα των φαρμάκων» και πανηγύριζε για το γεγονός πως «η Ελλάδα διαθέτει από τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα της Ευρώπης» με κυρίαρχο παράδειγμα αυτό της άυλης συνταγογράφησης.
  • ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έθετε ως στόχο «πριν από το τέλος του έτους να υποβληθεί στη Βουλή νομοσχέδιο» έτσι ώστε να «τρέξουν» μία προς μία οι διαδικασίες συμφωνίας με Chevron που έχει ήδη εκδηλώσει εμπράκτως το ενδιαφέρον για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.
  • ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, παρατηρούσε ότι το περίφημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει χρήσιμα συμπεράσματα και συστάσεις που έχουμε λάβει υπ’ όψιν. Όπως όμως και σημαντικές αστοχίες.
  • ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωνε με βεβαιότητα ότι «έχουμε βρει τον τρόπο να μην συγκρουστούν πότε ξανά δύο τρένα» και ανακοίνωνε την εγκατάσταση του συστήματος hepos που μέσω πομπών στα τρένα (δύο σε κάθε αμαξοστοιχία εντός τριμήνου) θα διασφαλίζει την ορατότητα στην ασφάλεια. Την ώρα που μιλούσε ένα τρένο ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη χαρτογραφώντας τη διαδρομή.
  • ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας γνωστοποιούσε τη μείωση των λιμενικών τελών για να μην «είναι πολυτέλεια να ταξιδεύουν οι Έλληνες στα νησιά όπως οι τουρίστες»
  • οι υφυπουργοί Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Μάριος Θεμιστοκλέους είχαν εξειδικεύσει τα επόμενα σχέδια του χαρτοφυλακίου τους.

Η τρίτη ημέρα αρχίζει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια στις 10:30. Η συνέχεια επί της οθόνης.