Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη ημέρα της Αγροτικής Έκθεσης του Παρισιού έκρυβε μηνύματα για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να κάνουν ο ένας τον άλλον να υποφέρει με δασμούς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, την ώρα που Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Θα μιλήσω μαζί του γι’ αυτό γιατί πρέπει να κατευναστεί όλο αυτό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. «Ο (γαλλικός) γεωργικός και αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας σημαντικός εξαγωγικός τομέας, επομένως πρέπει να τον υπερασπιστούμε για να τον κάνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικό», πρόσθεσε.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εφαρμογή αμοιβαίων δασμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόζουν το ίδιο επίπεδο τελωνειακών δασμών σε προϊόντα από μια χώρα με το επίπεδο που εφαρμόζεται σε αυτή τη χώρα για αμερικανικά προϊόντα.

Στη Γαλλία, οι αμπελουργοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιστροφή των αμερικανικών δασμών στο κονιάκ και το κρασί, τα οποία εξάγουν μαζικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά επειδή το κονιάκ είναι ήδη θύμα μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς της από άποψη αξίας.

«Ελπίζω να βρούμε λύσεις»

«Είμαι αποφασισμένος σε όλα τα θέματα για να έχουμε μια ανταλλαγή» με τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θα μοιραστούμε τις συμφωνίες μας, τις διαφωνίες μας και ελπίζω ιδιαίτερα ότι θα βρούμε λύσεις για το θέμα της Ουκρανίας».

«Θα προσπαθήσω να τον πείσω να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και, αν όχι, θα κάνουμε βήματα», πρόσθεσε λίγο αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ιστορικός σύμμαχος» και τόνισε ότι «πρέπει όλοι να δράσουμε για να περιορίσουμε» τη Ρωσία.

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον και η δήλωση Τραμπ

Η Ουάσιγκτον πρότεινε σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ζητά «ταχύ τερματισμό της σύγκρουσης και καλεί για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», μια ασαφής διατύπωση που απέχει πολύ από προηγούμενα κείμενα που υποστηρίζουν σαφώς το Κίεβο και η οποία δεν αναφέρει τον σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε και νέα επίθεση προς τον Ουκρανό ομόλογό του χθες Παρασκευή. Αν και θεωρούσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα έπρεπε να μιλήσουν μεταξύ τους» για να «δώσουν τέλος στη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων», έκρινε ότι η παρουσία του Ουκρανού προέδρου «δεν είναι σημαντική» στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Στο στόχαστρο έβαλε επίσης τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έκαναν τίποτα» για να βάλουν τέλος στον πόλεμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

«Δεν είναι έτοιμος ο Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα τους προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στα ορυκτά της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα.

«Ο πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί το έργο στην τρέχουσα μορφή του. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε αλλαγές και με εποικοδομητικό τρόπο», εξήγησε η πηγή.

Χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα συμφωνήσει «πολύ σύντομα» να υπογράψει μια συμφωνία για την εξόρυξη ορυκτών της χώρας του.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της, λέγοντας ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο. Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.