Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν – Noέλ Μπαρό επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στο Παρίσι μια άτυπη συνάντηση κορυφής κρατών μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης με αντικείμενο το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου άρχισαν την Παρασκευή, μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου, ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί στο Παρίσι «τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες» για συζητήσεις σχετικά με «την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβουν μέρος στην αυριανή συνάντηση στο Παρίσι για να συζητήσουν το ουκρανικό.

Η γαλλική προεδρία πρόσθεσε πως μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Νωρίτερα ο Μπαρό είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια»,  χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη «συνάντηση εργασίας».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.

Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε σοκ χθες λέγοντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.