Σε μία γεμάτη αίθουσα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στο κέντρο της Αθήνας, διεξήχθη χθες η εκδήλωση με θέμα «ΑΟΖ, Εξωτερική Πολιτική & Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία, InSocial.

Πέραν της μεγάλης μερίδας κόσμου, πολιτικοί όπως ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος αλλά και ο επικεφαλής του InSocial και πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης έδωσαν επίσης το παρών.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης, μίλησε, μέσω βίντεο που έστειλε από τις ΗΠΑ, ο Θόδωρος Καρυώτης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ, ΗΠΑ, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν ο Γιάννης Μανιάτης, Ευρωβουλευτής – Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρέσβης της Ε.Ε. και η Βιβή Κεφαλά, Καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων.

Περισσότερο επιθετική πολιτική σε σχέση με την ΑΟΖ

Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών είναι πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει περισσότερη επιθετική πολιτική σε σχέση με την ΑΟΖ, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις.

Όπως άλλωστε σημείωσε στην τοποθέτηση του ο Θόδωρος Καρυώτης, «πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει την οριοθέτηση με τα έξι κράτη που συνορεύει, αλλιώς οι Τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν».

Ο κ. Καρυώτης ο οποίος ασχολείται 42 χρόνια με το ζήτημα της ΑΟΖ ανέφερε ακόμη ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» που επικαλείται η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναφέρει ρητά, ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. «Η ΑΟΖ της Ελλάδος, είναι ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Καρυώτης.

«Τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ»

Ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο 4001/2011 ο οποίος ορίζει ότι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ κάτι που δεν αποδέχεται η Τουρκία, έκανε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης. «Δεν είμαστε Ελληναράδες που διεκδικούν την ΑΟΖ» ανέφερε με έμφαση ο κ. Μανιάτης, «είμαστε ακόλουθοι του Διεθνούς Δικαίου».

Ο καθηγητής και ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, αφού παρουσίασε σειρά δεδομένων και στοιχείων σχετικά με τα σημεία έντονου ενεργειακού ενδιαφέροντος εντός της ήδη οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, σημείωσε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου πλην της Ελλάδας έχουν γεωτρήσεις.
Επίσης τόνισε ότι η «Τουρκία δημοσιεύει χάρτες, ενώ εμείς δεν τολμούμε να το κάνουμε» και σημείωσε με νόημα «ακόμα και το παράνομο Τουρκο-Λιβικό μνημόνιο αναγνωρίζει πλήρως την μέχρι σήμερα οριοθετημένη ΑΟΖ της χώρας μας. Οφείλουμε λοιπόν να την ολοκληρώσουμε» κατέληξε.

«Ο Τραμπ θα οξύνει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή»

Ο Δημήτρης Κούρκουλας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εκλογή του Προέδρου Τράμπ στις ΗΠΑ.

«Είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ πιθανόν ότι η νέα αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις που πρεσβεύει ο Αμερικανός Πρόεδρος όχι μόνο δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, αλλά αντιθέτως θα οξύνει την αστάθεια» σημείωσε ο κ. Κούρκουλας και πρόσθεσε: «Υπάρχει πιστεύω μια θεμελιακή ιδεολογική ασυμβατότητα ανάμεσα στα πιστεύω του Τραμπ και στον ιδεολογικό πυρήνα της ΕΕ.

Η ΕΕ στηρίζεται στο δόγμα ότι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς είναι προτιμότερη από την αντιπαράθεση και ότι οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι παίγνιο μηδενικού αποτελέσματος. Η ΕΕ προωθεί τη συνεργασία όχι μόνο για λόγους ηθικούς αλλά και γιατί θεωρεί, και το έχει αποδείξει στην πράξη ότι με την συνεργασία όλοι κερδίζουν. Αυτό ακριβώς αμφισβητεί η ιδεολογία του Τραμπ και για τον λόγο αυτό πιστεύω, ή μάλλον φοβάμαι, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός τόπος με την Ουάσιγκτον».

«Πλήρης καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου η εκκένωση της Γάζας»

Τέλος, η Βιβή Κεφαλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Παλαιστινιακό, αναλύοντας το ζήτημα από τις ρίζες του και τονίζοντας ότι είναι Διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα. «Οι εξελίξεις στην περιοχή, με τις πολιτικές που ακολουθεί το Ισραήλ και μετά τη τοποθέτηση του νέου Αμερικανού Πρόεδρου, δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε θα ενταθούν τα ήδη συσσωρευμένα εσωτερικά προβλήματα στις αραβικές χώρες και υπάρχει κίνδυνος νέου εμφυλίου στον Λίβανο, διάσπασης και ενίσχυση των τζιχαντιστών στη Συρία και μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στο ζήτημα των προσφυγικών ροών που θα προκύψουν εάν γίνει πραγματικότητα το σχέδιο Τραμπ να γίνει η περιοχή μια νέα Ριβιέρα και σημείωσε ότι «η πλήρης καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου με την αναγκαστική εκκένωση της Γάζας δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και για άλλες χώρες».