«Δεν θα πούμε όχι στην Προανακριτική για τα Τέμπη» έλεγε η κυβέρνηση, αλλά ποιος θα πει το «μεγάλο Ναι» για τη θέση του προέδρου στο όργανο; Ρωτώ, επειδή μαθαίνω πως υπάρχει απροθυμία μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών, για το ποιος θα κληθεί «να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά».

Μάλλον αναμενόμενο, θα προσέθετα, μετά (και) το «άδειασμα» που επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, δηλώνοντας ότι «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής». Πόσω μάλλον που η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο (για το «μπάζωμα») μέσα στο κλίμα της κοινωνικής έντασης και της πολιτικής όξυνσης, θα μοιάζει με «αρένα».

Κάποιες σκέψεις για τη Σέβη Βολουδάκη μου λένε πως απορρίφθηκαν πάραυτα, καθώς ο αδελφός της υπήρξε στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717.

Αλλός για την «αρένα»; Όποιον νεοδημοκράτη βουλευτή ρωτήσεις, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς επιθυμεί, όχι μόνο να αναλάβει πρόεδρος σε αυτήν την προανακριτική, αλλά ούτε καν μέλος της. Όπως και να έχει, κάποιοι θα κληθούν «να πιούν το πικρό ποτήρι». Και δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, αλλά και ο εισηγητής που θα σηκώσει βάρος στην επιτροπή.

Κάποια από τα (περιορισμένα) ονόματα που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής είναι του βουλευτή Βοιωτίας και δικηγόρου Λευτέρη Κτιστάκη και του επίσης δικηγόρου και βουλευτή Κεφαλληνίας Παναγή Καππάτου, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν δέχθηκε πυρά ότι είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος τράπεζες έναντι δανειοληπτών, που επεδίωκαν να μπουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση της Προανακριτικής αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα – κάποιες πληροφορίες την τοποθετούν την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες πριν τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας.

***

Το ανέκδοτο για τον Γκένσερ και η περιοδεία Γεραπετρίτη

Σας εισάγω στο θέμα με ένα ανέκδοτο που έλεγαν στη Γερμανία για τον Ντίτριχ Γκένσερ, υπερδραστήριο και πολυταξιδεμένο υπουργό Εξωτερικών, επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ. Είναι, λοιπόν, οι βοηθοί του στο κυβερνητικό αεροσκάφος με τον υπουργό τους και από το παράθυρο διακρίνουν ένα άλλο αεροπλάνο. «Ποιος να είναι άραγε εκεί μέσα;» ρωτάει ο ένας. «Ποιος άλλος; Ο Γκένσερ», απαντάει ο άλλος.

Πώς και θυμήθηκα το ανέκδοτο; Επειδή μια πηγή μου κάθισε και μέτρησε τα ταξίδια του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και στην Ινδία. Σε έξι αραβικές χώρες πέταξε συνολικά, μόλις σε μία εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με έναν βασιλιά, τρεις πρωθυπουργούς, έναν πρόεδρο και πέντε υπουργούς Εξωτερικών. Η πηγή μου, η οποία συνόδευε τον υπουργό, μου μετέφερε και σας μεταφέρω την ικανοποίηση Γεραπετρίτη για το αποτέλεσμα της περιοδείας. «Ενισχύσαμε την γεωπολιτική θέση στην περιοχή, αποκτήσαμε λόγο στις εξελίξεις και είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θερμή υποδοχή και από τους Ισραηλινούς και από τους Παλαιστίνιους», μου είπε.

Η περιοδεία είχε και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς η Ινδία καθίσταται μέγας εμπορικός εταίρος. Να πω ακόμη πως στη χώρα που είναι γνωστή και ως η «μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο», λόγω του πληθυσμού της, η Αθήνα δια του Γιώργου Γεραπετρίτη εγκαινίασε δυο νέα προξενεία, στο Μπανγκαλόρ και στη Μουμπάι, με στόχο την προσέλευση εργατικών χεριών, που τόσο λείπουν από διάφορους τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά και της ενίσχυσης του τουρισμού.

***

Ευχαριστήρια επιστολή

Τα της εκλογής του Κωνσταντίνου Τασούλα στην προεδρία της Δημοκρατίας τα ξέρετε. Γι’ αυτό, θα σταθώ σε μια επιστολή που μπορεί να διέλαθε της προσοχής σας. Είναι του Τάσου Γιαννίτση με παραλήπτη τον Νίκο Ανδρουλάκη και απεστάλη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για να τον ευχαριστήσει, όπως και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, που στήριξαν την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία ο ίδιος χαρακττηρίζει εξαιρετικά τιμητική.

«Η χώρα περνάει σε ένα νέο δύσκολο εσωτερικό και διεθνές σκηνικό, που θα απαιτήσει επικέντρωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων συλλογικών ανησυχιών και αβεβαιοτήτων. Πιστεύω ότι εσείς, το ΠαΣοΚ και τα στελέχη του, θα ανταποκριθείτε άλλη μια φορά στις κοινωνικές προσδοκίες για εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και στο έργο σας», γράφει.

***

Κουβέντα χωρίς Βαρβιτσιώτη, δεν γίνεται

Κλείνω με τα του ανασχηματισμού, για να σας πω πως, κουβέντα χωρίς Βαρβιτσιώτη δε γίνεται. Κάθε φορά που εξετάζονται αλλαγές στην κυβέρνηση, ξεκινάει μια φιλολογία για το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Θωμά Βαρβιτσιώτη. Και ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πάλι οι φήμες τον θέλουν σε θέση κοντά στον Πρωθυπουργό και, παρότι στο παρελθόν δεν επαληθεύτηκαν, σε αυτή τη συγκυρία δε βάζει κανένας το χέρι του στη φωτιά, παρά την κλασική γκρίνια στη ΝΔ για την επιστράτευση εξωκοινοβουλευτικών στο κυβερνητικό σύστημα.