«Έχουμε συνηθίσει τους σεισμούς, αλλά όχι τόσο έντονους, ούτε με τέτοια συχνότητα. Κάθε 5 με 7 λεπτά κουνιόμασταν», λέει στο ΒΗΜΑ ο Αλμπάν που ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στα Φηρά ως υπάλληλος ξενοδοχείου.
Ουδέποτε σκέφτηκε να αφήσει έστω και μια μέρα το νησί που αγάπησε, εργάζεται, έκανε οικογένεια. Παρά μόνο στις 3 Φεβρουαρίου – μία μέρα μετά τους απανωτούς σεισμούς στις Κυκλάδες. Κι αυτό για λίγο. Μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.
«Στις 3 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, είχαμε πάει να τοποθετήσουμε ένα κλιματιστικό. Ξαφνικά αρχίσαμε να κουνιόμαστε και το μηχάνημα μάς έπεσε από τα χέρια. Πολύ επικίνδυνο. Ήταν 4,9 Ρίχτερ. Εκείνη τη στιγμή μου τηλεφώνησαν τα παιδιά μου. Πήγαμε άρον άρον και βγάλαμε εισιτήριο με το πλοίο. Ευτυχώς είχε μπει έκτακτο δρομολόγιο στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Με αυτό φύγαμε. Το πλοίο είχε γεμίσει στο φουλ – 1.200 άτομα. Όταν φτάσαμε στον Αθηνιό, στο λιμάνι, γινόταν χαμός. Όλοι φοβόντουσαν για κατολισθήσεις και σχεδόν μας έσπρωχναν για να μπούμε γρήγορα στο πλοίο», διηγείται ο Αλμπάν.
«Αρχικά μείναμε σε Airbnb. Τα έξοδα όμως ήταν πολλά»
Την επομένη έφθασαν στον Πειραιά. «Δύο μέρες μείναμε σε ένα σπίτι Airbnb. Τα έξοδα όμως ήταν πολλά. Δεν αντέχαμε οικονομικά. Τηλεφώνησα στο 1595 και οι άνθρωποι μας εξυπηρέτησαν αμέσως. Μας βοήθησαν πολύ, μας άνοιξαν την αγκαλιά τους. Όλο το Σαββατοκύριακο οι άνθρωποι των κατασκηνώσεων του Δήμου εργάζονταν μέχρι τις 10-11 το βράδυ για να μας φτιάξουν τα δωμάτια και να μπορέσουμε να μείνουμε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».
«Εύχομαι να βρεθούμε σύντομα όλοι μαζί»
Δίπλα στον Αλμπάν κάθεται η 10χρονη κόρη του, Σελίνα. Σκέφτεται τους φίλους της που έχουν μείνει πίσω. «Μερικοί φίλοι μου έχουν έρθει στην Αθήνα γιατί έχουν σπίτι εδώ, και μερικοί έχουν μείνει στη Σαντορίνη γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού. Μου λείπουν. Εύχομαι να είναι όλοι καλά, να ανοίξει γρήγορα το σχολείο μου και να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί».
300 οικογένειες ζητούν βοήθεια
Στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, φιλοξενούνται από το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, όταν η κατασκήνωση άνοιξε τις πόρτες της με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Χάρη Δούκα, για να υποδεχθεί τους σεισμόπληκτους της Σαντορίνης, 30 οικογένειες. Τόσα είναι τα σπίτια που μπορούν να κοιμίσουν στην καρδιά του χειμώνα οικογένειες με παιδιά. Οι ανάγκες όμως, είναι μεγαλύτερες και αυξάνουν όσο ο Εγκέλαδος δεν λέει να «ξεχάσει» το νησί. Συνολικά τα αιτήματα που έχουν σταλεί μέσω της γραμμής 1595 είναι 300. Δηλαδή, 300 οικογένειες.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον προϊστάμενο του Τμήματος Παιδικών Εξοχών Δημήτρη Δούνη
Όπως δηλώνει στο Βήμα ο προϊστάμενος του Τμήματος Παιδικών Εξοχών, Δημήτρης Δούνης, σήμερα φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου 120 άτομα, εκ των οποίων τα 70 είναι παιδιά, από 3 έως 17 ετών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κενές μόλις 3 – 4 κατοικίες οι οποίες έχουν ορισμένα ηλεκτρολογικά προβλήματα. Οι ηλεκτρολόγοι είναι εδώ και κάνουν τις επισκευές για να καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε άλλες τρεις το πολύ τέσσερις οικογένειες», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Δούνη, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ζητήσει βοήθεια είναι ξένοι οι οποίοι ήρθαν πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ζουν στη Σαντορίνη, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν συγγενείς ή φίλους στην Αθήνα για να τους φιλοξενήσουν.
Ερήμωσε το νησί
Πίσω στο νησί έχουν μείνει πολύ λίγοι κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν μπορούν να αφήσουν το σπίτι τους. «Όσοι μπορούσαμε να φύγουμε, φύγαμε. Και είμαστε οι περισσότεροι. Το νησί έχει αδειάσει. Από 20.000 που είμαστε οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν μείνει 2.700», προσθέτει ο Αλμπάν.
Χ. Δούκας: «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους κατοίκους των Κυκλάδων»
«Αρχικά πήραμε την πρωτοβουλία και ανοίξαμε μία Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Παύλο. Όταν είδαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή αποφασίσαμε να ανοίξουμε και τις παιδικές εξοχές του Δήμου Αθηναίων», είπε με δηλώσεις του στο Βήμα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος συνεχάρη όχι μόνο τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης, αλλά και πολλούς κατοίκους της περιοχής, που σπεύδουν εθελοντικά να βοηθήσουν, καθώς και τις εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα για αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επιθεωρεί το γεύμα που προσφέρεται στους φιλοξενούμενους
«Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε», σημειώνει.
Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων έχει κινητοποιηθεί το κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης, το Δημοτικό Βρεφοκομείο, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η αντιδημαρχία Διαγενεακής Αλληλεγγύης.
«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους κατοίκους των Κυκλάδων», τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων και προσθέτει: «Ελπίζουμε γρήγορα η σεισμική δραστηριότητα να κοπάσει και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μέχρι τότε, έχουμε χρέος, να σταθούμε στο πλευρό τους».