Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ανακηρύχθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, το 2017, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σε αναγνώριση του ποιητή, που δεν είχε στο νου τίποτα άλλο παρά την γλώσσα και την ελευθερία της πατρίδας του.
H πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου. Ο έλληνας καθηγητής διδάσκει από το 1979 Νεοελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και με πραγματικό οίστρο αγωνίστηκε σε συνεργασία με τα κλασικά λύκεια και την Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και της Καλαβρίας που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αυτή.
Στη Νάπολη, λοιπόν, που συμπληρώνει φέτος 2.500 χρόνια από την ίδρυσή της, και όπου επί μία δεκαετία γιορτάζεται η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, γίνεται φέτος σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της ελληνομάθειας και τη στήριξη των εδρών Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, μεγάλη επετειακή εκδήλωση. Ετσι, εξάλλου, ενισχύονται και οι παραδοσιακοί δεσμοί Ελλάδας – Ιταλίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία του ελληνικού υπουργείου με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο πρωτοστατούσε πάντα στην ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Εξάλλου, το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ, αφιέρωσε πρόσφατα το μάθημα αυτό στο πλαίσιο του επιμορφωτικού του προγράμματος. Πρωτεργάτης του σημαντικού για την ελληνική γλώσσα εθνικού έργου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν ο αλησμόνητος συνάδελφος γλωσσολόγος Παναγιώτης Κοντός που ευτύχησε να δει να λειτουργεί τοΔιδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας σε ιδιαίτερο κτήριο στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Φέτος, λοιπόν, διοργανώνεται εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας αφιερωμένη στην μνήμη του Παναγιώτη Κοντού και της συνεργάτιδάς του στη ζωή και την επιστήμη, της αλησμόνητης συναδέλφου ομότιμης καθηγήτριας Γλωσσολογίας Δήμητρας Θεοφανοπούλου –Κοντού, και κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Αμαλία Μόζερ, με τίτλο: «Η Ελληνική, η Ελλάδα και οι Ελληνες».
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε τις εκτιμήσεις του εθνικού μας γλωσσολόγου ομότιμου καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, που μίλησε στο «Βήμα» για τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας. «Ενας πολιτισμός του γραπτού λόγου, που είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ένας πολιτισμός που ξεχώρισε και αναδείχθηκε διεθνώς μέσα από τα κείμενά του, δηλαδή, μέσα από την ελληνική γλώσσα, δικαιούται να τιμά και να εορτάζει τη γλώσσα του.
Εχουμε, όμως, συνείδηση αυτού του γλωσσικού θησαυρού οι Ελληνες; Αγαπούμε, σεβόμαστε και αξιοποιούμε τη γλώσσα μας όπως τής αξίζει; Εχουμε επαφή με τα «παλαιότερα Ελληνικά μας» (αρχαίο λόγο και λόγια παράδοση); Είμαστε ευχαριστημένοι με τα Ελληνικά που μιλούμε και γράφουμε; Η «Ημέρα της ελληνικής γλώσσας» είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και να προβληματιστούμε για τα θέματα αυτά.
Οι παρατηρήσεις αυτές του ομότιμου καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, μας προκαλούν, πιστεύω, να συνειδητοποιήσουμε την αξία της γλώσσας μας, να την σεβαστούμε και να προχωρήσουμε σε δράσεις αντάξιες του έργου όσων αγωνίστηκαν γι’ αυτήν.
«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου». (Οδυσσέας Ελύτης)
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορος Σχολών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.