Τις πληροφορίες του διεθνούς και ευρωπαϊκού Τύπου πως Έλληνες πολίτες συγκαταλέγονται στους στόχους του λογισμικού κατασκοπείας Graphite από την εταιρεία Paragon επικαλείται ο Νικόλας Φαραντούρης για να ζητήσει μέτρα προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω υπόθεση αποτελεί «ακόμη μια σοβαρή εξέλιξη στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μετά το σκάνδαλο Predator».
Την Πέμπτη άλλωστε η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση που αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών του WhatsApp από κακόβουλο λογισμικό.
«Το γεγονός ότι Έλληνες πολίτες στοχοποιούνται για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά από διαφορετικό λογισμικό κατασκοπείας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο» σχολίασε ο κ. Φαραντούρης, συμπληρώνοντας πως «το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις δημοκρατικής εκτροπής», τη στιγμή που «η κυβέρνηση σιωπά, ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και πλέον φτάνουν σε επίπεδο διακρατικής επιβεβαίωσης».
Κατά τον Κεφαλλονίτη καθηγητή και πολιτικό, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια και να κινητοποιηθεί άμεσα» αξιώνοντας «εξηγήσεις από τις εθνικές αρχές και να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι έρμαια των παράνομων συστημάτων παρακολούθησης».
Επίσης, όπως τόνισε, «η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας έχει καθήκον να διερευνήσει το ζήτημα, να αποκαλύψει πόσοι και ποιοι Έλληνες υπήρξαν στόχοι του Graphite και να ενημερώσει με διαφάνεια και υπευθυνότητα».
Είναι αναγκαίο για τον ίδιο τον Νικ. Φαραντούρη να μην επιτραπεί να επαναληφθεί «το φιάσκο της δήθεν έρευνας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας την άνοιξη του 2022 που, αντί να αποκαλύψει την αλήθεια, συσκότισε τις έρευνες για την Intellexa και το Predator».