Την τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση για την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα επεξεργάζονται τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του κόμματος και έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν οι σχετικές διαδικασίες.

«Οι αξιοπρεπείς αμοιβές είναι, θεωρώ, η βάση για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. Και ταυτόχρονα έχουν σοβαρά δευτερογενή οφέλη και σε όλη την υπόλοιπη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Φάμελλος είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν τα περιθώρια διεύρυνσης των επιδομάτων μέσα από λύσεις που, όπως συμπλήρωσε «να ενδιαφέρουν και να συμφέρουν -γιατί όχι- όλους τους κλάδους και όλες τις κοινωνικές ομάδες».

«Δεν είμαστε σε μνημονιακή περίοδο»

Αυτό που στην Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει εντύπωση είναι η, προσώρας, σιωπή άλλων κομμάτων σε αυτήν την πρωτοβουλία. Κομματικές πηγές σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως «από την Παρασκευή έχουμε ζητήσει να τοποθετηθούν τα προοδευτικά κόμματα, αλλά και να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση». Προς το παρόν ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια απόκριση.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «εφόσον δεν είμαστε πια σε μνημονιακή περίοδο, πρέπει να τεθεί στον δημόσιο διάλογο και ν’ ακούσουμε τις απόψεις όλων».

Η επαναφορά των δύο επιπλέον μισθών στο δημόσιο είναι μέρος της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζομένων αλλά και της δικαιοσύνης γενικότερα στην οποία, κατά τα λεγόμενα του κ. Φάμελλου εντοπίζεται «μια θεσμική κρίση».

«Εμείς θέλουμε η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της γρήγορα και σωστά και να τη στηρίξουμε» δεσμεύτηκε και σχολίασε πως «η αυστηροποίηση που προσπαθεί να επιδείξει ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι η κατάλληλη λύση». Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, όπως τόνισε, «φτάνουμε σε έναν λαϊκισμό».

«Ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές – Πίεση για θεσμικές αλλαγές»

Την Τρίτη ο Σωκράτης Φάμελλος είδε και την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ.

«Το μείζον θέμα που μας ενδιαφέρει είναι το θέμα των τραπεζών» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας αφενός τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί το 2023 και το 2024 «για αθέμιτες πρακτικές, για τις οποίες ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν» αφετέρου τη νέα έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά «τα προβλήματα από το επιτόκιο και τη διαφορά επιτοκίων».

«Υπάρχουν σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας και τις αθέμιτες πρακτικές και στον τραπεζικό τομέα» κατάθεσε ο Σωκρ. Φάμελλος επισημαίνοντας πως «δική μας προσπάθεια είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί θέλουμε να έχουμε ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές στο πεδίο της οικονομίας. Και παράλληλα να πιέσουμε ώστε να υπάρχουν και θεσμικές αλλαγές στη χώρα μας, για να εξυπηρετηθούν και οι πολίτες και η οικονομία».

Ραντεβού με Στουρνάρα

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει αφιερώσει την εβδομάδα σε συναντήσεις με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου κι αύριο Τετάρτη (22/1) θα επισκεφθεί, ως ήταν ήδη προγραμματισμένο, τον Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του.

Στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει όλα τα ερωτήματα που εξακολουθούν ν’ απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ κι αφορούν τα υπερκέρδη, τις χρεώσεις προς τους καταθέτες και τη σκληρή στάση απέναντι στους δανειολήπτες.

Αργότερα θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά στην Κουμουνδούρου.

Την προσεχή Παρασκευή ο Σωκράτης Φάμελλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Επίσης στην αρχή της επόμενης εβδομάδας κανονίστηκε το ραντεβού με τον πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη.