Tην Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή έκδοση του Βήματος άρθρο μου με τίτλο «“Φόνισσα” και Οσκαρ – Όλη η αλήθεια, όλη η ντροπή» με θέμα τα γεγονότα γύρω από την διαδικασία επιλογής της ταινίας που η Ελλάδα θα υπέβαλε στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τα Όσκαρ 2025 στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας.
Εχοντας βασιστεί σε πληροφορίες τις οποίες έλαβα μιλώντας με έγκυρες πηγές από τον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, μέσα στο κείμενο αναφέρω εκτός άλλων τα εξής: «Ολοι οι παραγωγοί των ελληνικών ταινιών που επρόκειτο να κριθούν από την επιτροπή, καλούνται από την ΕΑΚ να υπογράψουν φόρμα απόσυρσης από την διαδικασία των Οσκαρ με υπογραφή παραγωγού και σκηνοθέτη. Ολοι πλην εξαιρέσεων, ανάμεσα στις οποίες και ο παραγωγός της “Φόνισσας”, Διονύσης Σαμιώτης».
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) έστειλε στο ΒΗΜΑ και εμένα προσωπικά, εξώδικο, με το οποίο διαψεύδει τα παραπάνω και συγκεκριμένα αναφέρει «ουδέποτε παρότρυνε σκηνοθέτες και παραγωγούς να υποδαυλίσουν την σχετική διαδικασία για τα Οσκαρ και ουδέποτε προσκάλεσε αυτούς να συμπράξουν συντονισμένα».
Παρατίθεται η εξώδικη δήλωση της ΕΑΚ:
Μετά τιμής
Ιωάννης Ν. Ζουμπουλάκης