Τη δυνατότητα να μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι, θα έχουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι περίπου 120.000 ασθενείς που εξυπηρετούνται από το δίκτυο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ήδη έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εύρεση πιστοποιημένου παρόχου που θα διακινεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στη διεύθυνση που επιθυμούν οι ασθενείς, την οποία θα δηλώνουν μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει δειλά και ήδη περίπου 2.000 ασθενείς κάθε μήνα λαμβάνουν στο σπίτι τους τα φάρμακά τους, κάτι που τους διευκολύνει πολύ, ειδικά εάν ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η εφαρμογή σε αυτή τη φάση αφορά στους πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.

Η κυρία Καρποδίνη ανακοίνωσε ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού είναι η 10η Ιανουαρίου. Από τη στιγμή που βρεθεί ο πάροχος και γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, η ίδια εκτιμά ότι Μάρτιο του 2025 θα είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες ώστε να διακινούνται φάρμακα στο σπίτι δυνητικά 110.000 – 12.000 ασθενών, δηλαδή περίπου όσων εξυπηρετούνται κάθε μήνα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο θα αφορά σε όλες τις παθήσεις και οι ασφαλισμένοι θα κάνουν αίτηση μέσω πλατφόρμας που υπάρχει στον Οργανισμό ώστε να τους αποστέλλονται οι θεραπείες τους.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις, από τον Ιανουάριο θέτει σε εφαρμογή το σύστημα επιβεβαίωσης συνταγογράφησης που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δημιουργηθεί ένα σύστημα OTP (One Time Password), δηλαδή ένας κωδικός θα αποστέλλεται με μήνυμα στο κινητό του κάθε πολίτη τη στιγμή που του συνταγογραφεί ο γιατρός είτε φάρμακο είτε εξετάσεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τραπεζών. Μάλιστα, όπως σημείωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, η συναίνεση του πολίτη θα ζητείται τόσο κατά τη συνταγογράφηση όσο και κατά την εκτέλεση των παραπεμπτικών.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι εφικτό να συνταγογραφούνται φάρμακα και εξετάσεις σε άλλα ΑΜΚΑ, χωρίς να έχει γνώση ο κάτοχος του ΑΜΚΑ και θα περιοριστούν τα φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης από τους γιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε έναν διαρκή έλεγχο για παράτυπες συμπεριφορές, μεταξύ άλλων και υπηρεσιών πρόσθετων χρεώσεων. Το 2024 έχει λάβει συνολικά 33.000 καταγγελίες από πολίτες και έχουν κλείσει οι 23.000 μέσα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο «φως» τα ραντεβού γιατρών – διαγνωστικών

Η κυρία Καρποδίνη ακόμη ανέφερε ότι ήδη από την αρχή του νέου έτους θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα κλεισμένα ραντεβού των προσωπικών γιατρών ώστε οι γιατροί αυτοί να μην αρνούνται να κλείσουν ραντεβού με τους πολίτες με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν. Το ίδιο θα συμβεί άμεσα και με τις υπόλοιπες ειδικότητες για να φαίνεται στο σύστημα ποιοι γιατροί ουσιαστικά αρνούνται να δεχτούν πολίτες με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ελεύθερο ραντεβού.

Σημείωσε ακόμη ότι αυτό το σύστημα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιά θα επεκταθεί και στα διαγνωστικά. Δηλαδή σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα συμβεβλημένα διαγνωστικά θα «ανεβάζουν» τα κλεισμένα ραντεβού με τους ασφαλισμένους ώστε να φαίνεται και το πόσο ελεύθερο χώρο έχουν για νέα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει η δικαιολογία άρνησής τους να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, αναγκάζοντας πολλές φορές τους ασφαλισμένους στην καταβολή ιδιωτικής δαπάνης προκειμένου να εξυπηρετηθούν.