Ο Μάριο Ντράγκι τα είπε όλα τις προηγούμενες μέρες στο Παρίσι, χωρίς να κρύβεται και χωρίς να προστατεύει κοντόφθαλμες και μονομερείς πολιτικές που και ο ίδιος υπηρέτησε.
«Το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο που σχεδόν μονοδρομικά υπηρέτησαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει τελειώσει, δεν αποδίδει πια στην Ευρώπη» απεφάνθη και χρειάζεται ανακατεύθυνση, συνοδευόμενη από γενναία στροφή.
Και όντως τις προηγούμενες δεκαετίες η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική των μεταρρυθμίσεων στόχευε μόνο σε μια ζώνη: Στην αγορά εργασίας , την οποία ήθελε ανοιχτή και ευέλικτη ώστε να εξασφαλίζεται η συγκράτηση του κόστους εργασίας, να μένουν οι αμοιβές ελεγχόμενες και έτσι να διατηρείται ισχυρή η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών αγαθών και να υποστηρίζεται η εξωτερική ζήτηση.
Ο Ντράγκι το είπε καθαρά: Αυτό το σχήμα δεν αποδίδει πια, δεν δουλεύει, παρά διατηρούμενο θα οδηγήσει την Ευρώπη σε «διαχειρίσιμη παρακμή» στον χρόνο. Και έχει τελειώσει γιατί απλούστατα οι βασικοί ανταγωνιστές μας, ιδιαιτέρως οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί, έχουν αναπτύξει άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που στηρίζονται στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, τα οποία δημιουργούν περιβάλλον υπεραπόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων, ξεπερνώντας και σχεδόν ακυρώνοντας το προηγούμενο σχήμα των υποτίθεται ανταγωνιστικών μισθών. Φαίνεται η διαφορά στην αγορά των αυτοκινήτων.
Το ευρωπαϊκό έλλειμμα καινοτομίας οδηγεί σε καθίζηση την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και όχι οι μισθοί. Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν τις διεθνείς αγορές επειδή ενσωματώνουν όλη την τεχνολογική πρόοδο των τελευταίων ετών. Το ίδιο ισχύει για πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών.
Ήδη ο κινέζος πρόεδρος ανήγγειλε ότι εντός του του 2025 θα έχει εισαχθεί στην Κίνα η τεχνολογία 6G στις τηλεπικοινωνίες όταν στην Ευρώπη παλεύουμε ακόμη για το 5G. Και εδώ επίσης το γνωρίζουμε καθαρά, ότι η πρόοδος των ψηφιακών και καινοτομικών εταιριών δεν στηρίζεται στον έλεγχο των αμοιβών. Αντιθέτως η προσέλκυση ταλαντούχων με δεξιότητες εργαζομένων πληρώνεται αδρά, χωρίς τα περιοριστικά στερεότυπα της υπουργού Εργασίας.
Ο κ. Ντράγκι λοιπόν δεν κρύβεται. Προτρέπει την Ευρώπη να αλλάξει ή έστω να ανακατευθύνει το σχήμα και μίγμα της οικονομικής πολιτικής και να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις που διευρύνουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Και επειδή διαισθάνεται ότι οι στενές και χωρίς κοινό όραμα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να ομονοήσουν στην ανάληψη κοινού χρέους για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς κάλεσε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν νέες βάσεις επενδυτικών κεφαλαίων στηριζόμενες στην ανακατεύθυνση των προϋπολογισμών τους.
Να συγκροτήσουν δηλαδή κεφάλαια, συνολικού ύψους 700-800 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς για να υποστηρίξουν μια μεγάλη καινοτομική αλλαγή στην Ευρώπη. Σημαντικό κομμάτι των οποίων προφανώς επιβάλλεται να κατευθυνθεί στην αναγέννηση και ανύψωση της Παιδείας και δη των τεχνολογικών σπουδών που προσθέτουν δυνατότητες στους νέους εργαζόμενους.
Αυτή είναι η μεγάλη και επείγουσα μεταρρύθμιση και όχι τα παλαιομοδίτικα της κυρίας Κεραμέως…