Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα της Νέας Αριστεράς. Το ιδρυτικό συνέδριο έδωσε σάρκα και οστά στο κόμμα και επικύρωσε στην θέση του προέδρου τον Αλέξη Χαρίτση. Για το κόμμα, ανοίγει ένας νέος κύκλος ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσαν την επιλογή των στελεχών να αποχωρήσουν πριν από περίπου έναν χρόνο.
Χωρίς επιστροφή στο ΣΥΡΙΖΑ
Τα περισσότερα στελέχη σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής τους στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν ευθύνες και στον ίδιο, υπενθυμίζοντας ότι ήταν πρόεδρος ΚΟ υπό τον Κασσελάκη. Μάλιστα, όπως λένε, η Νέα Αριστερά έχει ένα δικό της σχέδιο και βρίσκεται σε διαφορετική φάση με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις.
Κάλεσμα στα κόμματα της Αριστεράς
Μάλιστα, με αφορμή τον προϋπολογισμό, δεν πέρασε απαρατήρητη και η πρόσκληση του Αλέξη Χαρίτση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στη Βουλή, ο Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τις δαπάνες των υπερεξοπλισμών που προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Πρόκειται για μια σαφή πολιτική θέση και αιχμή της Νέας Αριστεράς πάνω στην οποία καλούνται να τοποθετηθούν εξίσου καθαρά τα υπόλοιπα κόμματα, που τοποθετούνται στα αριστερά της ΝΔ. Σε αντίθεση με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η Νέα Αριστερά είχε καταψηφίσει και πέρυσι τους υπερεξοπλισμούς.
Νέα Αριστερά για Ουκρανία και Παλαιστίνη
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς έχουν μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την Παλαιστίνη. Εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με το γεγονός ότι η Ελλάδα στον ρόλο του πιο πιστού και πρόθυμου συμμάχου δαπανά πάνω από το 3% για εξοπλιστικές δαπάνες, τη στιγμή μάλιστα που θεωρείται επίτευγμα- όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρούτε- ότι πλέον τα 2/3 των Συμμάχων ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Σε αυτό το πλαίσιο ασκεί σκληρή κριτική στην φιλοπόλεμη στρατηγική της ευρωπαϊκής ηγεσίας που επιβεβαίωσε η σύσταση της νέας Κομισιόν και η ομιλία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Αιχμές στη Χαριλάου Τρικούπη
Πάντως δεν έλειψαν και οι αιχμές προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως σημειώνουν πηγές της Νέας Αριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να ξεκαθαρίσει την θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία μετά τις εσωκομματικές εκλογές αναβαπτίστηκε ως κορυφαίο στέλεχος στην θέση της υπεύθυνης πολιτικού σχεδιασμού. Σε συνέντευξη της την περασμένη εβδομάδα η Άννα Διαμαντοπούλου εξήρε το σχέδιο Πισσαρίδη εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν το εφαρμόζει. «Αν ο κύριος Ανδρουλάκης εννοεί ως προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης το πρόγραμμα μιας πράσινης ΝΔ ας το πει στους πολίτες για να ξέρουν», σημείωσε σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί. Στο κάδρο μπήκαν και οι ευρωβουλευτές του κόμματος που δέχθηκαν κριτική διότι υπερψήφισαν τη νέα Κομισιόν άρα και τον κ. Τζιτζικώστα.
Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι η αντιπολίτευση στη Ν.Δ., η αντιπαράθεση αλλά και η συζήτηση για τυχόν συγκλίσεις με τα κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης με αυτό τον τρόπο θα γίνεται από τη Νέα Αριστερά. Με πρόγραμμα, θέσεις και πολιτικές αιχμές, όχι ευκαιριακά, ούτε με παζάρια για τα πρόσωπα και τις καρέκλες.
Περί λαϊκού μετώπου
Όπως τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης στο κλείσιμο της ομιλίας του στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: «Ένα Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι θέμα παζαριού μεταξύ προσώπων και συμφωνιών κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι θέμα προγραμματικών συγκλίσεων σε μείζονα ζητήματα. Κι εδώ τίθενται ερωτήματα. Θα υπερασπιστεί, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ την Πολιτική Συνοχής έναντι των περικοπών υπέρ των αμυντικών δαπανών; Θα ανακαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις για φοροαπαλλαγές στα μεγάλα εισοδήματα; Ο δρόμος για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Αριστερά στη χώρα μας είναι μακρύς. Μέχρι όμως όλοι αυτοί να αποφασίσουν με ποιους θα πανε και ποιους θα αφήσουν».