Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με νύχια και με δόντια να διαχειριστεί και να μην «πνιγεί» από τα «απόνερα» του επεισοδιακού συνεδρίου στο Γκάζι.

Παραιτήθηκε και ο Θάνος Μωραΐτης: Συνέδριο – παρωδία που πλήγωσε την αξιοπιστία μας

Από τη μία η ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών και η παραίτηση αρκετών άλλων από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά τους πλήττουν την ισχύ του κόμματος της (μέχρι σήμερα) αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός Βουλής.

Ο τελευταίος, χρονικά, που υπέβαλε την παραίτησή του ήταν ο Θάνος Μωραΐτης, προτού ακολουθήσει ο Γιάννης Σαρακιώτης. Ο Αγρινιώτης πολιτικός κατείχε την κομβική θέση του διευθυντή της ΚΟ. Απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «οι πρόσφατες εξελίξεις με θλίβουν βαθύτατα, όπως και κάθε προοδευτικό πολίτη στη χώρα μας».

Εξ ου και αφενός «είναι επιβεβλημένο να εκφράσω την αντίθεσή μου σε επιλογές και συμπεριφορές που έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ενότητα και τις αξίες του προοδευτικού κινήματος» αφετέρου «δεν μπορώ να συνεχίσω να ασκώ καθήκοντα από θέση ευθύνης, συνεργαζόμενος με ανθρώπους που παραβλέπουν την πολυτιμότερη κληρονομιά του προοδευτικού χώρου: τη συλλογικότητα και τον σεβασμό στη Δημοκρατία».

Για τον πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα «οι τελευταίοι δύο μήνες υπήρξαν μια περίοδος έντονου διχασμού και απογοήτευσης για τα μέλη μας, τους συνέδρους και για τον κόσμο της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, με αποκορύφωμα το συνέδριο – παρωδία που πλήγωσε την αξιοπιστία μας». Αυτός είναι και ο λόγος που «στις εξαιρετικά δύσκολες ώρες που διανύουμε για το μέλλον της δημοκρατίας και της προοδευτικής παράταξης, επιλέγω να παραμείνω πιστός στις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή».

Φεύγει το 1/3 της Κεντρικής Επιτροπής

Από την άλλη υπάρχει η μαζική έξοδος στελεχών από τα όργανα και η αποχώρηση εκατοντάδων μελών ανά την Ελλάδα. Μια έξοδος προκαλεί εσωκομματικές ανωμαλίες και δυσλειτουργίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πέρα των απλών αιτημάτων διαγραφής από τα μητρώα της παράταξης από άτομα των ΟΜ και των Νομαρχιακών, 107 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πάνω δηλαδή από το 1/3, θέλησαν να ενημερώσουν με κοινή επιστολή τους πως εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αποποιούνται την ιδιότητά τους. Πρόκειται φυσικά για μέλη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και, λογικά, θα τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημά του.

«Το γεγονός ότι τεχνητές πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν με αποκλειστικό σκοπό την ακύρωση της εκλογής και την αποπομπή του εκλεγμένου από την βάση του κόμματος προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και ο απολυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης της συγκυριακής μειοψηφίας του οργάνου της ΚΕ, στην οποία ανήκαμε, απέδειξαν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με το καταστατικό που ψηφίστηκε το 2022, στην βάση του οποίου αντιστοιχήσαμε όλες τις προτάσεις και αποφάσεις μας σε αντίθετη με την τεχνητή πλειοψηφία» εξήγησαν σε κείμενό τους. Βέβαια το εν λόγω νούμερο διαψεύστηκε από την Κουμουνδούρου.

Οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον «αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων»

Την ώρα πάντως που ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί, χάνοντας ανθρώπους των μηχανισμών του, η Κουμουνδούρου υπερασπίζεται τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ως τη διήμερη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου.

Ήδη από την Παρασκευή είχε επισημανθεί με κάθε τρόπο, επίσημο ή ανεπίσημο, η απόπειρα της πτέρυγας Κασσελάκη να παρεμποδίσει τη διαπίστευση των συνέδρων, παρακωλύοντας με διάφορα τεχνάσματα την είσοδό τους στο Gazi Live. Για τους ίδιους ανθρώπους στόχος του πρώην προέδρου ήταν η απαξίωση των εργασιών.

Τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και με στόχο, όπως επεσήμανε, «να καταρριφθούν τα ασύστολα ψεύδη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων» παρέθεσε έντεκα παραδείγματα παραβίασης των κανόνων και αλλοίωσης των πανελλαδικών εκλογών στις ΟΜ.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «για ΠΡΩΤΗ φορά, Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δέχθηκε καταιγισμό καταγγελιών πριν την εκλογική διαδικασία, αλλά και στη συνέχεια τόσων ενστάσεων σε σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες, τον τρόπο που διενεργήθηκαν και τον αποκλεισμό τους από αυτές».

Γι’ αυτό και «Ενδεικτικά παραθέτουμε έντεκα (11) χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατυπιών που επιχειρήθηκαν κατά κόρον στις εκλογές συνέδρων σε Οργανώσεις Μελών (ΟΜ), από τις δεκάδες που έλαβε η Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων».

Τα παραδείγματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

1. Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία.

2. Παραπλάνηση του εκλογικού σώματος: Ενημερώθηκαν γραπτώς μέλη ΟΜ ότι δεν θα γίνουν εκλογές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρά ταύτα η επιτροπή έλαβε πρακτικά εκλογών.

3. Σε πολλές ΟΜ ψήφισαν άτομα εκτός εκλογικού καταλόγου, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ποσοστό πάνω από 10% (πιθανόν να είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα Κασσελάκη).

4. Σε ΟΜ αποκλείστηκαν υποψήφιοι σύνεδροι που εγκαίρως, εγκύρως και γραπτώς κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια.

5. Σε ΟΜ, χωρίς να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να δοθεί δυνατότητα να κατατεθούν υποψηφιότητες, διορίστηκαν εφορευτικές επιτροπές και συντάχθηκαν τα ψηφοδέλτια μεταξύ ημετέρων.

6. Απαγόρευσαν σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παρακολουθήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης σε Οργανώσεις που έλεγχαν την εφορευτική επιτροπή, παρά τα όσα όριζαν οι εγκύκλιοι.

7. Σε ΟΜ χωρίς εφορευτική επιτροπή, με παρουσία μόνο του συντονιστή διαπιστωμένα μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν ψηφίσει μόλις 4 μέλη. Στον λίγο χρόνο που απέμενε μέχρι το κλείσιμο της κάλπης φέρονται να προσήλθαν να ψηφίσουν περισσότερα από 100 μέλη, ποσοστό άνω του 50%, ενώ σε έλεγχο που έγινε στον κατάλογο των ψηφισάντων μεγάλος αριθμός είτε δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε ανήκαν σε άλλες ΟΜ.

8. Καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου υπήρξε αλφαβητικός κατάλογος ψηφισάντων, δηλαδή εμφανίζονται οι ψηφοφόροι να προσήλθαν για να ψηφίσουν με απόλυτη αλφαβητική σειρά, πράγμα αδύνατο να συμβεί και, επιπλέον, χωρίς υπογραφές και χωρίς καταβολή του αντιτίμου.

9. Εστάλησαν πρακτικά στα οποία Εκλεγμένοι Σύνεδροι ΔΕΝ είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επιπλέον συμμετείχαν στην ψηφοφορία άτομα που ΔΕΝ ήταν μέλη του κόμματος (σε ποσοστά που άγγιξαν το 20%).

10. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε χώρους που είτε δεν ανακοινώθηκαν, είτε διενεργήθηκαν σε ιδιωτικούς χώρους παρά τις υποδείξεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Νομαρχιακών Επιτροπών να γίνουν εκλογές στα γραφεία του κόμματος ή σε δημόσιους χώρους που ήταν διαπιστωμένα διαθέσιμοι.

11. Συνδυαστικές περιπτώσεις των ανωτέρω: Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μεγάλη Οργάνωση Μελών της Αθήνας, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο υποψηφιότητα συνέδρου παρά την έγκυρη, γραπτή δήλωση υποψηφιότητας. Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ΔΕΝ ήταν μέλος της συγκεκριμένης Οργάνωσης. Από τους 5 εκλεγμένους συνέδρους οι 3 ΔΕΝ ήταν μέλη της ΟΜ και οι άλλοι 2 ΔΕΝ ήταν ΟΥΤΕ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τέλος, στην ίδια ΟΜ στη λίστα των ψηφισάντων βρέθηκαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ΜΗ μέλη του κόμματος σε ποσοστό άνω του 10%.

Η Κουμουνδούρου κατέληξε πως «δυστυχώς υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις προπηλακισμού συντρόφων και συντροφισσών σε σημείο άσκησης βίας προς μέλη του κόμματος όταν προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».