Στον εισαγγελέα πηγαίνει το πόρισμα για τη φωτιά στην Ύδρα στην οποία εμπλέκονται και οι μεγιστάνες από το Καζακστάν με τη θαλαμηγό τους. Από την έρευνα για τη φωτιά στην Ύδρα αποδεικνύεται ότι υπήρξαν παραλείψεις από το Λιμενικό και την Πυροσβεστική αναφορικά με τους Καζάκους μεγιστάνες που βρίσκονταν στη θαλαμηγό.

Σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και η παράλειψη καθήκοντος προκύπτουν για τον αρχιπύραρχο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος και για κάποια στελέχη του Λιμεναρχείου Ύδρας.

Όπως διαπιστώθηκε, η πυροσβεστική υπηρεσία Γαλατά ποτέ δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, παρότι ήταν στον χώρο της ευθύνης της.

Παράλληλα, μετά από σχετικά έγγραφα, προκύπτει ότι το λιμεναρχείο Ύδρας ενημερώθηκε μεν από το διπλανό σκάφος της θαλαμηγού ότι το πλήρωμα ή οι επιβάτες εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε, αλλά το σκάφος που έφτασε εκεί ποτέ δεν ακινητοποίησε τη θαλαμηγό και δεν έκανε έρευνες σε αυτή.

Αναφορικά με τον αρχιπύραρχο του πυροσβεστικού σώματος, την επόμενη μέρα, στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πήγε στη Βουλιαγμένη για να λάβει καταθέσεις από τους δέκα επιβάτες, Καζάκους μεγιστάνες, και μετά από μια προφορική εξέταση τους άφησε ελεύθερους για να φύγουν με ιδιωτική πτήση, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο.

Μάλιστα, ενημέρωσε τον εισαγγελέα αφότου τους είχε αφήσει ελεύθερους.

Αρνούνται κάθε κατηγορία οι Καζάκοι

Στη δήλωση που έκανε ο Καζάκος επιχειρηματίας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά. Φύγαμε από την Ελλάδα την ημέρα που επρόκειτο να φύγουμε κανονικά, έχοντας μιλήσει και με εκπροσώπους των ελληνικών Αρχών οι οποίοι δε διατύπωσαν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς σε σχέση με εμπλοκή μας εμένα του ιδίου ή των καλεσμένων μου στη φωτιά. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε κατά την επιστροφή μας τους ισχυρισμούς που ακολούθησαν στον Τύπο, και αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Ούτε εγώ, ούτε οι καλεσμένοι μου στη θαλαμηγό έκαναν το οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην πυρκαγιά.

»Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που προβλέπονταν στη θαλαμηγό. Ούτε εγώ, ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα της θαλαμηγού ή από οποιαδήποτε άλλα τρίτα πρόσωπα να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη έρευνάς τους».