Για τις επικείμενες εκλογές ηγεσίας στο κόμμα, τις υποψηφιότητες που έχουν εκδηλωθεί αλλά και για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και την κεντροαριστερά μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Mega.

Το ασυμβίβαστο του Δούκα

Αναφερόμενος στο αν υπάρχει ασυμβίβαστο με την υποψηφιότητα του κ. Δούκα ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι «ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι υποψηφιότητες» και ξεκαθάρισε: « Υπάρχει μια συγκεκριμένη τροπολογία, που διαβάζω ότι είναι δική μου εφεύρεση, που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ισχύει από το 2008 αυτή η τροπολογία επί Γιώργου Παπανδρέου. Εγώ το 2013 έβαλα μια τροπολογία που δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Και για να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο, η τροπολογία τότε έλεγε ότι «απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος, από το κόμμα που κυβερνά να είσαι και στα κεντρικά όργανα του κόμματος». Το έκανα γιατί ήθελα να υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή πορείας της χώρας ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν πήρε κανένα μήνυμα από αυτές τις πρωτοβουλίες μου διότι βλέπουμε ότι το κράτος παραμένει λάφυρο ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας πυρήνες διαφθοράς και δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν γνωρίζω γιατί τότε μπήκε αυτή η τροπολογία», τόνισε αρχικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο κ. Δούκας θα έπρεπε να γνωρίζει την διάκριση της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης πρωτοβουλίας, γιατί το 2013 αυτός που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα είναι ο σημερινός στενός του συνεργάτης, ο κ. Πρωτόπαππας. Αυτός μου έστειλε το καταστατικό και εγώ τότε ως Γραμματέας το ανήρτησα με τον τότε πρόεδρο κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, στο διαδίκτυο. Στην ουσία, αυτή η κουβέντα για μένα είναι χωρίς κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα.»

«Ήμουν προετοιμασμένος για αυτό που γίνεται»

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμφανίστηκε να είναι προετοιμασμένος για την κατάσταση την οποία, αυτή τη στιγμή, βιώνει το κόμμα. «Εγώ είμαι 2,5 χρόνια πρόεδρος. Σε 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, κέρδισε στην αυτοδιοίκηση, κέρδισε αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά του. Μάλιστα στις ευρωεκλογές, εμείς ανεβήκαμε. Και εγώ περίμενα – και δεν συμβιβάζομαι με το 13% – να πάμε ακόμη καλυτέρα. Όταν κάνεις μια δίκαιη κριτική – γιατί όλοι αγαπάμε την παράταξη, αυτό τουλάχιστον πιστεύω – πρέπει να λες και ποιος είναι ο «άλλος» δρόμος. Καλό είναι, επειδή δεν υπάρχουν μάγια στην πολιτική, να μας πεις και πως θα γίνει. Εγώ με δικό μου σχέδιο κατάφερα το ΠΑΣΟΚ να γίνει από το 8% στο 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος «Η στρατηγική μου είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να διευρυνθούμε αμφίπλευρα»

«Η στρατηγική μου για την Κεντροαριστερά»

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά είναι μία. Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τόπο μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα, γιατί είναι ένα σχέδιο, ρεαλιστικό και προοδευτικό. Ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα. Αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια, που δημιουργήθηκε, με έναν θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε». Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν μπαίνω σε παρασκηνιακά παιχνίδια με στελέχη που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα».

Σε ότι αφορά την ανάληψη κοινών αντιπολιτευτικών πρωτοβουλιών με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τραβήξει τον απογοητευμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ; «Στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι αλλάζοντας ηγεσία και σύμφωνα με τις υποσχέσεις του αρχηγού τους, θα είχαν μεγάλα ποσοστά, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Παρόλα αυτά είμαι θετικός σε αυτές τις πρωτοβουλίες, και το απέδειξα στην πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή αν υπάρχει ένα ζήτημα, που να μπορούμε να συμφωνήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αφορά λάθη της κυβέρνησης, σε μία κοινή στρατηγική, πχ για την ακρίβεια, για το ολιγοπώλιο, για τα Τέμπη. Είμαι θετικός και το απέδειξα, αλλά πάντα στο προσκήνιο. Εγώ με παρασκηνιακές διαδικασίες παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα, και επειδή έχασαν την καρέκλα, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου».