Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από ελληνική φρεγάτα («Ψαρά») του anti-drone system της ΕΑΒ, εναντίον των drones των Χούθι, την Κυριακή το πρωί, στον Κόλπο του Αντεν με την επιχείρηση «Aspides».

Όταν ο κυβερνήτης της φρεγάτας Ψαρά  αντιπλοίαρχος (Ι) Παναγιώτης Σάσσαρης και το πλήρωμα αντελήφθησαν από τα ραντάρ του πλοίου ότι τέσσερα drones που εξαπέλυσαν οι Χούθι έρχονταν κατευθείαν πάνω τους και εναντίον του κυπριακών συμφερόντων εμπορικού πλοίου με σημαία Παναμά που συνόδευαν, αμέσως ενεργοποίησαν το anti- drone system.

Πώς όμως αυτό το σύστημα «σκοτώνει» τα εχθρικά drones και μάλιστα από μεγάλη απόσταση, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;

Τι είναι το Hard και το Soft kill

Έχει μεγάλη εμβέλεια και μπορεί με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα να αποκόψει το drone από τον χειριστή του και αυτό χωρίς καθοδήγηση να πέσει στη θάλασσα. Αυτό στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ονομάζουν «soft kill», δηλαδή «μαλακός θάνατος». Εντόπισαν έγκαιρα το drone και το απενεργοποίησαν.

Έμειναν όμως άλλα τρία drones των Χούθι να έρχονται και να απειλούν φρεγάτα και εμπορικό πλοίο. Τότε, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, το πλήρωμα ενεργοποίησε το πυροβόλο της φρεγάτας. Αυτό που ρίχνει εκατοντάδες βήματα ανά λεπτό. Eντόπισε εγκαίρως το drone και το κατέρριψε προτού καν πλησιάσει την φρεγάτα. Αυτό στο Πολεμικό Ναυτικό ονομάζεται «Hard kill», δηλαδή «σκληρός θάνατος».

Τα άλλα δύο drones, φαίνεται πως οι Χούθι αντελήφθησαν πως δεν μπορούν να περάσουν και ότι εάν πλησιάσουν κι άλλο θα καταρριφθούν ή θα απενεργοποιηθούν και άλλαξαν κατεύθυνση.

Η φρεγάτα «Ψαρά», δεν είναι μια συνηθισμένη φρεγάτα. Είχε τιμηθεί από την πολιτεία για τις υπηρεσίες της, ενώ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο (όπως και οι άλλες φρεγάτες) στην φύλαξη των ναυτικών συνόρων της χώρας μας