«Αν ο παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» για τη Νάξο και τον εύφορο κάμπο της. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι περήφανο για την πληθώρα εμπειριών και προϊόντων που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Σχεδόν όλοι μας έχει τύχει να ακούσουμε κάποιον που την έχει ερωτευτεί και επιστρέφει κάθε καλοκαίρι. Η Χώρα με τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια κάτω από το Ενετικό Κάστρο, οι άπειρες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία της, τα αυθεντικά χωριά και οι αναρίθμητες παραλίες της, είναι μερικοί από τους λόγους που έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Η Νάξος διαθέτει τα πάντα και είναι για όλα τα γούστα, για οικογένειες, για ζευγάρια, για παρέες, αλλά και solo travelers.

Περιηγούμαστε το νησί σε 10 στάσεις, αν και ποτέ δεν είναι αρκετές. Κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο. Αυτό είναι, άλλωστε, μέρος της γοητείας της.

Τι να δείτε στη Νάξο

Αξιοθέατα από τα βάθη των αιώνων

Σήμα κατατεθέν της αποτελεί η «Πορτάρα», η πύλη που στέκεται στη νησίδα Παλάτια στη Χώρα της Νάξου με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Λέγεται ότι κτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Κάθε απόγευμα θα δείτε ανθρώπους όλων των ηλικιών να κατευθύνονται προς τα κει για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου (Τ/22850 22725), που περιλαμβάνει εκθέματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στο νησί, όπως ειδώλια, αγγεία & άλλα αντικείμενα προϊστορικών εποχών. Φέτος είναι ανοιχτό μόνο ένα τμήμα του, λόγω συντήρησης.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο μαρμάρινος ναός του 6ου π.Χ. αιώνα κοντά στο Σαγκρί, αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα. Δείγμα πρώιμης κλασικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί έναν από τους πρώτους ιωνικούς ναούς. Επισκεφθείτε και τη Μουσειακή Συλλογή που βρίσκεται στον ίδιο χώρο (Τ/ 22850 32591).

Ναός της θεάς Δήμητρας | Φωτό: Shutterstock

Το μυθικό όρος των Κυκλάδων

Η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων βρίσκεται στο όρος Ζας, το μυθικό βουνό του νησιού. Εκεί, μέσω πεζοπορικής διαδρομής θα φτάσετε στο σπήλαιο Ζα, το περίφημο σπήλαιο του Δία, που σύμφωνα με τη μυθολογία κρύφτηκε εκεί σε βρεφική ηλικία ώστε να σωθεί από την οργή του πατέρα του, Κρόνου.

Τα ορεινά χωριά

Μια μεγάλη διαφορά που θα αντιληφθείτε στη Νάξο σε σχέση με τα άλλα κυκλαδονήσια είναι η πλούσια και μη τουριστική ενδοχώρα της. Μια βόλτα στα ορεινά της χωριά δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Όσο ανεβαίνετε, τόσο το τοπίο αλλάζει, η θερμοκρασία πέφτει και ο κόσμος λιγοστεύει. Ανάμεσα στα ευφορά χωράφια και τα περιβόλια θα συναντήσετε τα πιο δημοφιλή χωριά της, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και την αυθεντικότητά τους. Στο Χαλκί, στο Φιλότι και στην Απείρανθο, ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Προγραμματίστε να περάσετε εκεί ένα ήσυχο πρωινό, ή ένα απόγευμα, κάνοντας βόλτα στα σοκάκια τους και δοκιμάζοντας ντόπιους μεζέδες στα καφενεδάκια που θα βρείτε στα πλακόστρωτα στενά.

Η ορεινή Απείρανθος | Φωτό: Shutterstock

Απρόσμενο μάθημα κεραμικής

Αν είστε λάτρεις των κεραμικών, τότε επιβάλλεται μια στάση στο εργαστήρι του Μανώλη Λιμπερτά (Τ/ 22850 32820), στο χωριό Δαμαλάς κοντά στο Χαλκί. Εκτός από τα αντικείμενα που μπορείτε να αγοράσετε, θα κάνετε και ένα άτυπο μάθημα κεραμικής με τον 4ης γενιάς αγγειοπλάστη. Με χαμόγελο θα σας δείξει πώς δουλεύει με τον κόκκινο τοπικό πηλό και θα σας πει περισσότερα για το σφούνι, την ιδιαίτερη κανάτα κρασιού με μακρά ιστορία που συναντάται στη Νάξο.

Οι Παραλίες της Νάξου

Μικρή Βίγλα

Η Νάξος διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό παραλιών, άλλες οργανωμένες με beach bars και ταβέρνες και άλλες απομονωμένες, μακριά από τα τουριστικά μέρη. Η Μικρή Βίγλα είναι δημοφιλής για τους kite surfers, αλλά όταν δε φυσάει και είναι ήρεμη μοιάζει πραγματικά εξωτική.

Η Μικρή Βίγλα μοιάζει εξωτική | Φωτό: Shutterstock

Πλάκα

Η Πλάκα βρίσκεται στην ακτογραμμή του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας, των πιο δημοφιλών παραλιών του νησιού. Διαθέτει λευκή άμμο και είναι οργανωμένη σε κάποια σημεία της. Εκεί θα βρείτε ταυτόχρονα και ξαπλώστρες και ησυχία, αναλόγως σε ποιό σημείο θα προτιμήσετε να κάτσετε.

Αγιασσός

Κατευθυνθείτε πιο νότια, εκεί που δεν φτάνει πολύς κόσμος. Η Αγιασσός είναι ιδανική για όσους θέλουν ησυχία. Καθίστε κάτω από τα αρμυρίκια κια κολυμπήστε στα κρυστάλλινα ρηχά νερά της.

Πού να φάτε στη Νάξο

Η Νάξος φημίζεται για την τοπική γαστρονομία του και την πληθώρα προϊόντων που παράγονται εκεί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, αλλά και να βάλετε στις αποσκευές σας μερικά από τα τοπικά προϊόντα: το λικέρ κίτρο, τα γλυκά του κουταλιού, τη γραβιέρα, το Κεφαλοτύρι και το Ζαμπόνι Νάξου και τις διάσημες πατάτες.

Η Νάξος φημίζεται για τα τυριά της | Shutterstock

Αξιώτισσα

Μια από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες της Νάξου με παραδοσιακό φαγητό, βρίσκεται  πλησίον της περιοχής Κατστράκι. Στην καταπράσινη αυλή της θα δοκιμάσετε ποικιλίες από ντόπια τυριά, φρέσκιες σαλάτες, κρεατικά και σπιτικά φαγητά μαγειρεμένα με το δικό τους λάδι (Τ/22850 75107).

Αμοργινός

Στην ορεινή Απείρανθο θα βρείτε αυτήν την οικογενειακή ταβέρνα που λέγεται ότι φτιάχνει το καλύτερο ρόστο του νησιού (παραδοσιακή τοπική συνταγή με χοιρινό κοκκινιστό). Οι πατάτες πρωταγωνιστούν κι εδώ, όπως οι γραβιέρες και οι ξινομυζήθρες, ενώ ξεχωρίζει και το δικό τους λουκάνικο (Τ/22850 61733).

Η Χώρα της Νάξου | Φωτό: Shutterstock

*Συμβουλή από έναν ντόπιο

«Ξεχάστε τους οδηγούς και εξερευνήστε το νησί», με αυτά τα λόγια ο Μάριος Βαζαίος, διοργανωτής του Φεστιβάλ Νάξου μας παροτρύνει να αφεθούμε στη μαγεία του νησιού χωρίς χάρτη. Μας προτείνει να αναζητήσουμε όσους περισσότερους από τους 30 Πύργους- μνημεία του 17ου αιώνα μπορούμε, που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί. Ωστόσο, ο μόνος επισκέψιμος για το κοινό είναι ο Πύργος Μπαζαίου, η άλλοτε Μονή του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στον κάμπο της Αγιασσού. Εκτός από σπουδαίο αρχιτεκτονικό μνημείο, αποτελεί και τον χώρο στον οποίο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Νάξου κάθε καλοκαίρι, μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές γιορτές των Κυκλάδων. Επιπλέον, φιλοξενεί έκθεση σύγχρονης τέχνης και είναι επισκέψιμος μέχρι τις 6 Οκτωβρίου καθημερινά 10-5 εκτός Δευτέρας.