Στους 121 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία από ποδοπάτημα σε μια θρησκευτική συνάθροιση Ινδουιστών. Παράλληλα, αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Το συμβάν συνέβη σε ένα χωριό στην περιοχή Χάθρας, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, στη βόρεια Ινδία, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές.

Επιζώντες του ποδοπατήματος περιέγραψαν «το χάος» που επικράτησε κατά τη θρησκευτική συγκέντρωση. Το συμβάν είναι το πιο φονικό για περισσότερο από μία δεκαετία.

Πώς συνέβη το δυστύχημα

Ένα πλήθος περίπου 250.000 ανθρώπων -αριθμός τριπλάσιος από αυτόν για τον οποίο είχε δοθεί άδεια από τις αρχές- συγκεντρώθηκε την Τρίτη (2/7), για να ακούσει έναν δημοφιλή ιεροκήρυκα. Σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων ANI, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 121, ενώ άλλοι 28 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 108 γυναίκες και 7 παιδιά, δήλωσε ο αξιωματούχος του κρατιδίου, Μανόζ Κούμαρ Σινγκ. Ωστόσο, τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ξεκάθαρα.

Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο ιεροκήρυκας Σουραζπάλ, γνωστός και ως «Μπόλε Μπάμπα», αποχωρούσε από τη συγκέντρωση με το αυτοκίνητό του. Χιλιάδες πιστοί άρχισαν να τρέχουν προς το αυτοκίνητο, ποδοπατώντας άλλους που εξακολουθούσαν να βρίσκονται καθισμένοι. Κάποιοι άνθρωποι, λόγω του κατηφορικού εδάφους, έπεσαν σε γειτονικό χωράφι, το οποίο ήταν γεμάτο λάσπη και ποδοπατήθηκαν.

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές, κατά τις οποίες το ποδοπάτημα σημειώθηκε όταν πιστοί προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα που είχε πατήσει ο ιεροκήρυκας. Υπ0άρχει και η εκδοχή ότι μια αμμοθύελλα προκάλεσε πανικό στους συγκεντρωμένους την ώρα που αποχωρούσαν.

Τι απαντάνε αυτόπτες μάρτυρες

«Μου είπαν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν για να ακουμπήσουν τα πόδια του και προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα και τότε δημιουργήθηκε ποδοπάτημα», εξήγησε ο ιεροκήρυκας, σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express. «Πολλοί άνθρωποι έπεσαν σε ένα γειτονικό χαντάκι», πρόσθεσε.

«Όλος ο κόσμος, περιλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, αποχώρησαν από τον χώρο της εκδήλωσης την ίδια ώρα», δήλωσε η Σίλα Μαουρία  μια 50χρονη αστυνομικός που βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας. «Προσπάθησα να βοηθήσω γυναίκες. Αλλά λιποθύμησα και με πλάκωσε το πλήθος», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω πώς, αλλά κάποιος με τράβηξε από εκεί και μετά δεν θυμάμαι πολλά πράγματα», σημείωσε.

Ο Ραμ Νίβας, ένας 35χρονος αγρότης, δήλωσε ότι αναζητά την κουνιάδα του, την 54χρονη Ρούμλα, που αγνοείται. «Δεν έχουμε καταφέρει να τη βρούμε πουθενά», ενώ εξήγησε ότι στη διάρκεια της νύκτας την έψαξε στα νοσοκομεία της περιοχής. «Ελπίζουμε μόνο να είναι ακόμη ζωντανή», πρόσθεσε. «Ίσως απλώς να χάθηκε», κατέληξε.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι ανακοίνωσε αποζημίωση 2.400 δολαρίων για τους συγγενείς των νεκρών και 600 δολαρίων για τους τραυματίες.

Ο Γιόγκι Αντιτιανάθ, πρωθυπουργός του Ουτάρ Πραντές που είναι και ινδουιστής μοναχός, απηύθυνε τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων. Παράλληλα, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.

Τα δυστυχήματα είναι συχνά σε χώρους λατρείας στην Ινδία. Ιδίως, σημειώνονται στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, στις οποίες συγκεντρώνονται εκατομμύρια πιστοί. Τουλάχιστον. 224 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα το 2008 σε ναό στην πόλη Τζοντπούρ.