Για μια δεκαετία, η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το θέμα που κυριαρχούσε στα βρετανικά πολιτικά πράγματα. Αυτές τις ημέρες μετά βίας ακούγεται – και αυτό είναι κάτι που προφανώς ικανοποιεί τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

Ο Στάρμερ έχει εργαστεί επιμελώς για να ξανακερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, εκατομμύρια των οποίων παρασύρθηκαν από την υπόσχεση του Συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον να «φέρει εις πέρας το Brexit», όταν οι Εργατικοί τάσσονταν υπέρ του να μείνει ανοικτός ο δρόμος για παραμονή στην ΕΕ.

Η ανταμοιβή του Στάρμερ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις τώρα προβλέπουν σαρωτική νίκη για το κόμμα του και την είσοδό του ιδίου στη Ντάουνινγκ Στριτ στη θέση του πρωθυπουργού, στα τέλη αυτής της εβδομάδας, πιθανόν με μια ιστορική πλειοψηφία. Αλλά αν πράγματι φθάσει εκεί, δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει το Brexit εκτός συζήτησης για πολύ καιρό.

Η πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Βρετανίας

Η εντολή του από το εκλογικό σώμα θα είναι θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Επιχειρήσεις λένε ότι αυτό θα απαιτήσει την άρση ορισμένων από τα εμπόδια που η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ άφησε στο πεδίο του εμπορίου. Και αυτό, με τη σειρά του, πιθανόν σημαίνει να ξανανοίξουν οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020 υπό τον Τζόνσον. Στην προσπάθειά του να δείξει αποφασισμένο να γυρίσει σελίδα στο Brexit, το Εργατικό Κόμμα έχει αποκλείσει την επανένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ ή στην τελωνειακή ένωση. Αλλά υποστηρίζει ότι συνεχίζει να είναι δυνατή η άρση εμπορικών εμποδίων με το μπλοκ των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρότερες, που έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες με το υψηλότερο κόστος και τη γραφειοκρατία.

Το Εργατικό Κόμμα δεν θέλει να «ξανανοίξει τις πληγές του παρελθόντος», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρέινολντς, ο βουλευτής των Εργατικών που προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Επιχειρήσεων σε ένα μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ. «Προφανώς, χρειάζεται να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία, και υπάρχουν πραγματικές βελτιώσεις που θα μπορούσαμε να καταφέρουμε», δήλωσε σε εκδήλωση την Πέμπτη, την οποία φιλοξένησαν τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC).

Έρευνα από την εταιρία λογιστών Menzies έδειξε ότι 1 στις 3 βρετανικές επιχειρήσεις θέλει να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit που επιτεύχθηκε υπό τον Τζόνσον, και 1 στις 5 θέλει η νέα κυβέρνηση να ενταχθεί στην ενιαία αγορά, με το 20% των ερωτηθέντων να επικαλούνται τα εμπόδια που προέκυψαν από το Brexit ως έναν παράγοντα που περιορίζει τη διεθνή τους επέκταση.

«Ομοΐδεάτης εταίρος, φίλος και σύμμαχος»

Μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του Εργατικού Κόμματος είναι να επιδιώξει μια κτηνιατρική συμφωνία με την ΕΕ που θα περιορίζει τους συνοριακούς ελέγχους για ζωικά προϊόντα, οι οποίοι αποτελούν εμπόδιο για τους Βρετανούς παραγωγούς και εισαγωγείς. Θέλει επίσης αμοιβαία αναγνώριση ορισμένων επαγγελματικών προσόντων και ευκολότερη πρόσβαση για περιοδεύοντες καλλιτέχνες.

Το Εργατικό Κόμμα τα έχει παρουσιάσει όλα αυτά ως κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα χωρίς να ξανανοίξει τη συμφωνία του Brexit που επιτεύχθηκε υπό τον Τζόνσον.

Αλλά ακόμα και τόσο μικρά βήματα θα απαιτήσουν σκληρές επιλογές, δήλωσε πηγή της ΕΕ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της προκειμένου να μιλήσει μια υποθετικές, μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Μια κτηνιατρική συμφωνία θα απαιτούσε η Βρετανία να δεχθεί την επίλυση των διαφωνιών μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή – κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τους υποστηρικτές του Brexit που το θεωρούν παραβίαση της βρετανικής κυριαρχίας.

«Το να εργάζεται κανείς με έναν ομοϊδεάτη εταίρο, φίλο και σύμμαχο είναι αυτό που θέλουν όλοι», δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή. «Αλλά η ιδέα του να έχεις τα ίδια προνόμια που παίρνεις ως μέλος του κλαμπ γίνεται λίγο πιο περίπλοκη».

Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Ο Ανάντ Μένον, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του ινστιτούτου ‘UK in a Changing Europe’, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα μπορεί να κρίνει λάθος το πόσο ενθουσιώδης θα ήταν η ΕΕ για την επαναδιαπραγμάτευση ύστερα από χρόνια συγκρούσεων με τις βρετανικές κυβερνήσεις.

Το μπλοκ έχει ήδη πολλά ανοικτά ζητήματα μπροστά του, δήλωσε. Και ενώ η Βρετανία ίσως θέλει να βελτιώσει τα τεχνικά ζητήματα σε τομείς όπως τα τρόφιμα, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να συζητήσουν την κινητικότητα –το να καταστεί ευκολότερο για ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία, κυρίως για τους νέους.

«Νομίζω ότι θα έχουμε μια συντριπτική αλλαγή στο ύφος, και λίγες μικροδιορθώσεις ουσίας», δήλωσε ο Μένον.

Οι Συντηρητικοί λένε ότι οι πολιτικές των Εργατικών θα έχουν ως αποτέλεσμα να «ξεφτίσει το Brexit», με τρόπους όπως το να υπόκειται και πάλι η Βρετανία στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε ντιμπέιτ αυτή την εβδομάδα, κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι σχεδιάζουν να αποδεχθούν επιστροφή στην ελεύθερη κίνηση προσώπων στο πλαίσιο των σχεδίων τους να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία του Brexit με την ΕΕ. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα απορρίψει όποια συμφωνία με την ΕΕ αυξάνει τη μετανάστευση.

Ο Ρέινολντς από τους Εργατικούς δήλωσε ότι επιθυμεί να βελτιωθεί η κατάσταση με το εμπόριο, προσφέροντας παράλληλα προνόμια στο ευρωπαϊκό μπλοκ: «Δεν είναι απαραίτητα εύκολο, αλλά υπάρχει μια διαπραγμάτευση, υπάρχει μια διαδικασία που μπορώ να δω ότι εκπληρώνει αυτά τα πράγματα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ