Γνωστά έγιναν τα αποτελέσματα των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων, με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας να είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικά σχετικά με τις επιδόσεις των μαθητών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία, στο μάθημα της Ιστορίας σχεδόν των 60% των μαθητών έγραψαν κάτω από τη βάση. Δηλαδή, 11.979 υποψήφιοι (59.86%) δεν έπιασαν τη βάση του 10.

Στην ίδια γραμμή, 6 στους 10 μαθητές (58,95%) και συγκεκριμένα 15.949 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση στη Φυσική.

Και στα Μαθηματικά, το 58.36% και συγκεκριμένα 23.686 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με κάτω από τη βάση.

Σε επιμέρους στοιχεία, βαθμό από 0 έως 5 πήραν:

  • Το 35,09% των εξεταζομένων στην Ιστορία
  • Το 25,96% των εξεταζομένων στη Φυσική
  • Το 32,30% των εξεταζομένων στα Μαθηματικά

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πιο βατό μάθημα φαίνεται πως ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, καθώς το 87,15% των μαθητών έγραψε πάνω από τη βάση.

Αναλυτικά ο πίνακας:

Υπολογισμός μορίων

Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Η εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Απόκτηση κωδικών για την υποβολή του μηχανογραφικού

Υπενθυμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του μηχανογραφικού αποτελεί η απόκτηση προσωπικών κωδικών ασφαλείας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί έως σήμερα, Παρασκευή (28/6).

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις σχετικές οδηγίες προς τους μαθητές.

Σύμφωνα με αυτές πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • Όσοι έχουν συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ., ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
  • Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2024 αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).