Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας, μετά από πυροτεχνήματα που εκτόξευσε σκάφος καταστρέφοντας τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε παραπλέον σκάφος κατέθεσαν πως πριν από την έναρξη της φωτιάς άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ρητώς ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

Δύο μαρτυρίες αναφέρουν πως είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης.

Ακόμη, αναφέρεται πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για τους συλληφθέντες

Υπενθυμίζεται πως τα 13 μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στον εισαγγελέα Πειραιά και αντιμετωπίζουν δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, ενώ για το πρόσωπό του υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με των κώδικα ναυτικού δικαίου, σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος το υπαίτιο σκάφος υποχρεούται να ενημερώσει τις αρχές, να παραμείνει στο σημείο και με τα μέσα που διαθέτει, όπως οι μάνικες και οι αντλίες πυρκαγιάς, να συμβάλλει στο έργο των αρχών.

Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα από την αρχή, μέχρι το τέλος. Τα μέλη του πληρώματος κρατούνται για εμπρησμό σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο και κίνδυνο για άνθρωπο και οικολογική καταστροφή που επιφέρει κάθειρξη έως και 20 έτη και παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.

Το συγκεκριμένο υπερπολυτελές σκάφος υποχρεούται να έχει στον εξοπλισμό του φωτοβολίδες αλεξιπτώτου, ρουκέτες, βεγγαλικά και καπνογόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου.

Οι 17 τουρίστες με καταγωγή από το Καζακστάν έχουν φύγει από την χώρα, ενώ οι 13 συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη.