Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην ιστορική πλατεία όπου, το 1913, είχε εγκατασταθεί το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο. Από εκεί, διηύθυνε τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά. Σήμερα, στην πλατεία δεσπόζει η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών. Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου τότε, με ηρωισμό και αυτοθυσία, υποστήριξαν τα ελληνικά στρατεύματα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νίκη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δικηγόρος και γραμματέας του Συλλόγου των εν Θεσσαλονίκη Μπαλτζιανών, Ειρήνη Κούτσουρη, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου, στις μάχες της περιοχής, στον ήρωα Αντώνιο Κουτήφαρη και στη σημαντική συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ταγματάρχη Κουτήφαρη από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, τον βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Θεοφάνη Παππά ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ωραιοκάστρου Κωνσταντίνο Τζίκα, τον πρόεδρο της Κοινότητας Μελισσοχωρίου Αθανάσιο Καγιά, τον διοικητή της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, εκπροσώπους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Μελισσοχωρίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος πολιτών. Οι χορωδίες Παραδοσιακής Μουσικής ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου, συνέβαλαν με τις μελωδίες τους στην ατμόσφαιρα της τελετής.
Την εκδήλωση συντόνισαν η Θεοδώρα Πετρουδή και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αθανάσιος Καγιάς. Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με το προσκλητήριο νεκρών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.