Την ώρα που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας ανάμεσα στον Απόστολο Λύτρα και τη σύζυγό του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Σε αυτή αναφέρθηκε στην έκταση που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη χώρα μας. Μάλιστα τα νούμερα που χρησιμοποίησε προκαλούν σοκ. «Απόψε είχαμε 73 συλλήψεις σε 90 περιστατικά για ενδοοικογενειακή βία. Βαριές περιπτώσεις… Έχουμε προσφυγή σε ιατροδικαστές, σε δομές. 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, 5.000 με 5.500 περίπου συλλήψεις το πρώτο πεντάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια διεμήνυσε: «Πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα όλοι οι κακοποιητές: ότι το μέλλον τους δεν είναι καλό. Ότι ανοίγουν στόματα, και ότι η τιμωρία για όλους τους θα είναι αυστηρή. Έχουμε εγκαταστήσει χιλιάδες panic button, κάθε βράδυ εγκαθίστανται περίπου 20, και κάθε βράδυ έχουμε μεταφορά στις δομές της ΕΛΑΣ, αυτών (κακοποιημένων γυναικών) και των παιδιών τους. Στις περισσότερες φορές οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».

Να βρούμε εναλλακτικές μορφές ποινών

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τις φυλακές. «Νομίζω ότι επειδή η χωρητικότητα των φυλακών δεν είναι τόσο μεγάλη, για να καταλήγουν σε προφυλακίσεις τόσες χιλιάδες συλλήψεις, πρέπει να βρούμε γρήγορα εναλλακτικές μορφές ποινών», και ο υπουργός Δικαιοσύνης το επεξεργάζεται.

Στη συνέχεια στάθηκε στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας τονίζοντας: «Θέλουμε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δράστη, και επιτέλους να εφαρμοστούν στη χώρα οι εναλλακτικές ποινές για να είναι σαφές ότι την επόμενη μέρα ο κακοποιητής κάπου θα παρέχει υπηρεσίες».