Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα και σε σημεία, όπως η νότια Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί κατακόρυφα και ο ρυθμός της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις παραπάνω περιοχές.

Μάλιστα, η αύξηση είναι πολλαπλάσια εκείνης στην Αττική, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ανάπτυξη κατοικιών έχει επιταχυνθεί σε περιοχές υψηλής ζήτησης εξοχικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που επεξεργάστηκε η Elxis-At Home in Greece (https://elxis.com/), κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μηνου, καταγράφεται αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας έως 58,2%.

Η επίδοση αυτή εντοπίζεται στα Ιόνια Νησιά, όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των οικοδομικών αδειών κατά 31,3%, ενώ η αύξηση με βάση την επιφάνεια ανέρχεται σε 50,2%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν την ετήσια σύγκριση του τελευταίου 12μήνου (Μάρτιος 2023-Φεβρουάριος 2024), με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Εξοχικές κατοικίες στην Κρήτη

Το ίδιο διάστημα, η άνοδος του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη αγγίζει το 37,4% και στην Δυτική Ελλάδα το 38,1%. Το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους εξελίσσεται ακόμα δυναμικότερα, καθώς ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά έχει αυξηθεί κατά 157,4% ετησίως, στην Κρήτη κατά 73,8% και στην Δυτική Ελλάδα κατά 21,4%. Στον αντίποδα, στην Αττική, παρατηρήθηκε μείωση του όγκου κατά 3,4%.

Τόσο η Κρήτη, όσο και η Δυτική Ελλάδα αποτελούν περιοχές, όπου η Elxis,  εντοπίζει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, που μάλιστα φέτος είναι ακόμα υψηλότερο απ’ ό,τι πέρσι.

Περιοχές στην νότια πλευρά της Κρήτης, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και η ηπειρωτική πλευρά της Δυτικής Ελλάδας, από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα και πιο νότια έως την Πάλαιρο και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή όλο το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που «βρέχεται» από το Ιόνιο Πέλαγος, αποτελούν “hotspots” ζήτησης εξοχικών κατοικιών από ξένους.

Εντατικοποίηση των επενδύσεων

Όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, «βλέπουμε ότι υπάρχει εντατικοποίηση των επενδύσεων για την έναρξη νέων οικοδομών, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση αυτή από το εξωτερικό. Μάλιστα, ειδικά φέτος, οι πελάτες μας, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις αγορές της βορειοδυτικής Ευρώπης, προτιμούν εξοχικές κατοικίες που είναι ακριβότερες και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις τιμές πώλησης, οι οποίες σημειώνουν ετήσια αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%».

Πλέον, αυτό αποτυπώνεται και στους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, η αύξηση των τιμών στις περιοχές της περιφέρειας με τουριστική δραστηριότητα, ανήλθε σε 12,1% ετησίως, έναντι αύξησης 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,4% στην Αττική. Είναι η πρώτη περίσταση, κατά την οποία συμβαίνει αυτό, δηλαδή η άνοδος των τιμών να είναι υψηλότερη στην περιφέρεια, συγκριτικά με την Αττική.

Εκτός από τις υψηλότερες τιμές πώλησης, άλλος ένας λόγος που λειτουργεί ως κίνητρο για πολλούς κατασκευαστές, είναι η προτίμηση όλο και περισσότερων αγοραστών για την απόκτηση εξοχικού «από τα σχέδια», που επίσης αποτελεί μια τάση, που έχει εντοπίσει η Elxis στην αγορά εξοχικών τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι είναι εύκολο να εξασφαλιστεί η πλήρης προπώληση ενός συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών, πολλοί κατασκευαστές στρέφονται με αυξανόμενο ρυθμό προς την ανάπτυξη τέτοιου τύπου κατοικιών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.