Στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης για παράβαση ποινικού νόμου, κατά του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, προχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Η κίνηση εκ μέρους του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου ήρθε μετά την επίσημη ενημέρωση από την Εισαγγελία πως σε βάρος του δικηγόρου κινήθηκε ποινική διαδικασία για ενδοοικογενειακή βία με θύμα την, επίσης δικηγόρο, σύζυγό του.

Η υπόθεση πλέον θα διερευνηθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα ο γνωστός ποινικολόγος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του για την υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου του.

Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους, ο κ. Λύτρας έχει πλέον την υποχρέωση μετοίκισης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Κατά πληροφορίες αυτό που βάρυνε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ήταν η κατάθεση του θύματος πως ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και η υποστηρικτική κατάθεση της πρώην συζύγου του.

Ο ίδιος δήλωσε αποχωρώντας από τα δικαστήρια ότι «δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικού, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου κατά πληροφορίες αφορά τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης Λύτρα λαμβάνοντας υπόψη τον κακουργηματική χαρακτήρα της αξιόποινης πράξης που του αποδίδεται και το γεγονός ότι ο ίδιος έχει ομολογήσει την βαριά πράξη που του αποδίδεται.