Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού ήταν πάντα ασταθείς: υποχωρούν κάθε φορά που η συγκομιδή παρέχει υπερπροσφορά πορτοκαλιών και αυξάνονται όταν ο παγετός ή ένας τυφώνας πλήττει τα οπωροφόρα δέντρα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές θα ανέβουν σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι ασθένειες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τους πορτοκαλεώνες σε ορισμένες χώρες παραγωγής δεν είναι προβλήματα που μπορεί να επιλυθούν εύκολα.

Η φετινή συγκομιδή στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, είναι πιθανό να είναι η χειρότερη των τελευταίων 36 ετών λόγω πλημμυρών και ξηρασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fundecitrus, μιας οργάνωσης καλλιεργητών εσπεριδοειδών στο Σάο Πάολο.

«Η ανησυχία δεν είναι μόνο ότι η τιμή του χυμού ανεβαίνει. Η ανησυχία είναι να μην έχουμε χυμό», σχολιάζει στο Associated Press, ο Oscar Simonetti, ένας αγρότης πορτοκαλιών στο Mogi Guacu της Βραζιλίας.

Στις ΗΠΑ, η ήδη μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιού στη Φλόριντα υποχώρησε κατά επιπλέον 62% τη σεζόν 2022-2023, με τον τυφώνα Ίαν να πλήττει καλλιέργειες που ήδη δυσκολευόταν λόγω ενός εισβολέα παρασίτου . Η ξηρασία μείωσε επίσης την παραγωγή πορτοκαλιού στην Ισπανία πέρυσι.

Οι σπάνιες προμήθειες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Στις ΗΠΑ, ένα κουτί παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού 12 ουγγιών κόστιζε κατά μέσο όρο 4,27 δολάρια τον Απρίλιο, 42% περισσότερο από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η British Fruit Juice Association λέει ότι οι προμήθειες βρίσκονται σε χαμηλά 50 ετών, η τιμή του φρέσκου χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 25% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας καταναλωτών Nielsen.

Νέο πληθωριστικό πλήγμα

Αυτές οι αυξήσεις τιμών αποθαρρύνουν τους κουρασμένους από τον πληθωρισμό καταναλωτές. Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μειώθηκε κατά 15% έως 25% στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Rabobank, μια ολλανδική τράπεζα που εστιάζει στα τρόφιμα και τη γεωργία.

Η Jonna Parker, υπεύθυνη για τις πληροφορίες πελατών φρέσκων τροφίμων στην εταιρεία έρευνας αγοράς Circana, είπε ότι οι καταναλωτές αντικαθιστούν τον χυμό πορτοκαλιού στο πρωινό τους με ενεργειακά ποτά ή smoothies.

«Η τιμή αυξάνεται και οι άνθρωποι εξετάζουν άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε.

Η παγκόσμια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μειώνονταν ήδη πριν από τις τρέχουσες αυξήσεις τιμών λόγω του ανταγωνισμού από άλλα ποτά και της ανησυχίας του κοινού για την ποσότητα ζάχαρης στους χυμούς φρούτων. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση και θα εμποδίσει τις τιμές να αυξηθούν πολύ περισσότερο, αναφέρει η Rabobank. Αλλά αναμένει ότι οι περιορισμένες προμήθειες θα κρατήσουν τις τιμές ψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε ορισμένες αγορές, ο χυμός πορτοκαλιού εξαφανίζεται εντελώς από τα ράφια.

Εναλλακτικά

Στα τέλη του περασμένου έτους, τα McDonald’s στην Αυστραλία αφαίρεσαν τον χυμό πορτοκαλιού από το μενού του υπέρ ενός «ποτού φρούτων πορτοκαλιού» που περιέχει 35% χυμό πορτοκαλιού. Η εταιρεία ανέφερε ελλιπείς προμήθειες.

Ορισμένες εταιρείες σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί των πορτοκαλιών στα προϊόντα τους. Η Coldpress, μια βρετανική εταιρεία χυμών, παρουσίασε ένα προϊόν χυμού μανταρινιού τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη την υψηλή τιμή του κανονικού χυμού πορτοκαλιών.

Ένα άλλο ζήτημα που επηρεάζει τη συγκομιδή πορτοκαλιού είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία γίνονται πιο συνηθισμένα καθώς ο κόσμος θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι, εννέα κύματα καύσωνα σάρωσαν τη Βραζιλία, με αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή και χαμηλότερη ποιότητα φρούτων. Φέτος, οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο ήταν ιδιαίτερα δραματικές, με μια ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο και καταστροφικές πλημμύρες στη νότια πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Η συγκομιδή 2024-2025 της Βραζιλίας αναμένεται να αποδώσει 232 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών, μειωμένη κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: OT