Πιο διχασμένη παρά ποτέ εμφανίζεται η Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έφερε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στην πρώτη θέση και κατέταξε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν τρίτη δύναμη, κάτι που ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μακρόν ξεκάθαρη. Αβεβαιη όμως η πολιτική ζωή στη χώρα παρά το γεγονός ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Μαρίν Λεπέν αναδεικνύοντας τον επικεφαλής της λεπενικής ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά, τον αποκαλούμενο από πολλά ΜΜΕ και Κεν, λόγω του παρουσιαστικού του, No1 στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια για την επικείμενη επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι φανερή, με τους δρόμους γαλλικών πόλεων να φιλοξενούν την ανησυχία και την αντίδραση του κόσμου σε μία νέα και αβέβαιη εποχή για το Παρίσι κι όλα αυτά λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.

Οι διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις κατά της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τις διαδηλώσεις στήριξε ενεργά ο γαλλικός, αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελεί μια πρωτοφανή ένωση της Γαλλικής Αριστεράς κατά της ακροδεξιάς. Μάλιστα, η επικεφαλής του ισχυρού, αριστερού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος.

Η αστυνομία ανέφερε πως 350.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορείες και 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού RN πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Τουλάχιστον 150 πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους για μια πορεία που θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, στα ανατολικά, και θα καταλήξει μέσω της πλατείας της Βαστίλλης στη Νασιόν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αφότου η κεντρώα συμμαχία του κατατροπώθηκε από τον RN στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μία πρώτη σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο RN μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση του περιοδικού Point που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, προβλέπει πως ο RN θα έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 29,5% των ψήφων, σε μικρή απόσταση από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που αποκαλείται Λαϊκό Μέτωπο και συγκεντρώνει το 28,5%.

Το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν συγκεντρώνει το 18%.

Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις η Αριστερά δεν υπολείπεται πολύ του RN και προηγείται της ομάδας του Μακρόν.

Σαρώνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το πολιτικό «Βατερλό» του Μακρόν

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές από την πολιτική κρίση της Γαλλίας. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές, τρομάζει τους επενδυτές, καθώς υψηλή είναι η πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός».

Ούτε όμως και το αντίπαλο δέος της Λεπέν, η προοπτική δημιουργίας ενός λαϊκού μετώπου από τα κόμματα της αριστεράς φαίνεται ικανή να καθησυχάσει τους επενδυτές που παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η κατάσταση στο Παρίσι επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι το γαλλικό spread έχει πιάσει πλέον υψηλό 17 ετών και τις επισημάνσεις του ότι η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για τη χώρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ο CAC 40 της Γαλλίας έχασε μέσα σε μια εβδομάδα 6,4% ενώ τα CDS των γαλλικών τίτλων εκτινάχθηκαν σε υψηλά 20 μηνών. Ανάμεσα στις γαλλικές μετοχές, τις πλέον μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες. Ενδεικτική είναι η εβδομαδιαία πτώση της Credit Agricole κατά 12,9%, της BNP Paribas κατά συνολικά 13% και της Societe Generale κατά 15,7%.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί κυρίως μεταξύ υποψηφίων από το αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το «RΝ» της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να κόψει πρώτο το νήμα αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια μεγάλων δαπανών του «RN», με τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλεί στη μνήμη των Γάλλων την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Ο Λεμέρ χαρακτήρισε ως «την απόλυτη τρέλα» και το μανιφέστο που συνέθεσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, εκτιμώντας πως η εφαρμογή του θα οδηγούσε σε κατάρρευση της οικονομίας, υποβάθμιση της βαθμολογίας της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μαζική ανεργία και ίσως ακόμη και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το πολιτικό «Βατερλό» στη Γαλλία -με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές- έχει παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του μετοχές και ομόλογα, χωρίς να αφήνει περιθώριο αντίδρασης σε κανένα χρηματιστήριο της Γηραιάς Ηπείρου, πέραν του βρετανικού που δεν επηρεάζεται άμεσα από τις ευρωεκλογές.

Τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου κατέγραψε σήμερα και το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας με άσχημο τρόπο μία εβδομάδα, που είχε ήδη προεξοφληθεί ότι θα είναι πτωτική.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,44% στις 18.002 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη κατά 0,21% στις 8.146 μονάδες.

Αντίστοιχο μοτίβο και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να παρουσιάζει σημαντική πτώση ύψους 2,81% και τις 32.665 μονάδες, καθώς οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών μέτρησαν βαριές απώλειες άνω του 3%-4% ακολουθώντας τον ρυθμό των γαλλικών τραπεζών και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 10.992 μονάδες μειωμένος κατά 0,67%.