Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά κάλεσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να ενεργήσει άμεσα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν παραμένει αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε αρχικά «Όχι», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει: «Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου, αλλά θα είναι δύσκολο». «Η Χαμάς πρέπει… να κουνηθεί», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, υποστηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καλούν τη Χαμάς να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεσή της για την εφαρμογή του, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς, ο οποίος μετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στη νότια Ιταλία.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, από την πλευρά της επιβεβαίωσε την «ομόφωνη υποστήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εισήλθε στον 9ο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια ακόμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια διάσωσης του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν έκρινε ότι είναι ανέφικτες ορισμένες αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει επίσημα.

Τι προβλέπει το σχέδιο εκεχειρίας

Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προσπαθώντας εδώ και μήνες να καταλήξουν στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας.

Το σχέδιο που παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει στην πρώτη φάση του

  • άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες
  • απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας
  • απελευθέρωση ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων

με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Τρίτης, 11/06, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας.

ΑΠΕ/ΜΠΕ