Οι αρχές του Μεξικό μετατόπισαν για λόγους ασφαλείας σε καταφύγια πάνω από 4.οοο ανθρώπους, από έναν οικισμό της πολιτείας Τσιάπας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι δεν τολμούσαν να βγουν από τις οικίες του εδώ και αρκετές ημέρες, εξαιτίας της βίας που επικρατούσε στην περιοχή. Όπως δηλώνεται από τις αρχές η κατάσταση αυτή αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα, και σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η πολιτειακή εισαγγελία της Τσιάπας του Μεξικό, ανακοίνωσε ότι «διέσωσε 4.187 ανθρώπους» από τον οικισμό Τίλα. Οι άνθρωποι αυτοί φέρεται να «παρέμεναν κρυμμένοι στα σπίτια τους μετά τις πράξεις βίας που σημειώνονταν στην περιοχή τους».

Η κρατική υπηρεσία ανέφερε ότι επιθεώρησε 17 ακίνητα, τα οποία κάηκαν, τόσο κατοικίες, όσο και καταστήματα, και εντόπισε δύο νεκρούς. Ο ένας εκ των δύο ήταν ανήλικος. Στην επιχείρηση συνέβαλαν μέλη του Στρατού, αλλά και της Εθνοφρουράς.

Τι έχει συμβεί

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί από τις αρχές του Μεξικό τις πράξεις βίας που έχουν εκτυλιχθεί. Ωστόσο, αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για ένοπλους άνδρες οι οποίοι έφτασαν στο χωρίο και εξαπέλυσαν πυρά. Ενώ στη συνέχεια, αναφέρεται ότι έβαλαν φωτιά σε σπίτια και επιχειρήσεις για αρκετές ημέρες.

Η βία στην Τσιάπας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Αυτό οφείλεται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εγκληματικών συμμοριών στο Μεξικό. Δηλαδή, οι συγκρούσεις που έχουν αρχίσει μεταξύ των ισχυρών καρτέλ του Χαλίσκο Νουέβα Χενερασιόν και της Σιναλόα.

Σύμφωνα με το κέντρο ανάλυσης Insight Crime, η διαμάχη αφορά τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών. Καθώς αυτές οι τοποθεσίες είναι κλειδί για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, αλλά και μεταναστών, οι οποίοι διασχίζουν το Μεξικό για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Δεκέμβριο του 2006, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικό κήρυξε πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 450.000 δολοφονίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπως σημειώνεται σ5τα επίσημα στοιχεία.

Πηγές: El Pais, La Republica, ΕΡΤ