Ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά στη Γερμανία καταγράφει νέα ρεκόρ. Πέρυσι 2.227 άτομα, δηλαδή 237 περισσότερα σε σύγκριση με το 2022, έχασαν τη ζωή τους μετά από υπερβολική κατανάλωση παράνομων ουσιών, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Επίτροπο για τα ναρκωτικά Μπούρκχαρντ Μπλίνερτ, ο οποίος παρουσίασε σχετική έκθεση την Τετάρτη στο Βερολίνο. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Απότομη αύξηση της κοκαΐνης και του κρακ

Σημειώθηκε απότομη αύξηση της κοκαΐνης και του κρακ. Συνηθέστερη αιτία θανάτου συνεχίζει να είναι πάντως η ηρωίνη. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό πάντως είναι ότι αυξάνονται οι χρήστες που παίρνουν διάφορες αναμεμειγμένες ουσίες μαζί. Ο Μπούρκχαρντ Μπλίνερτ ζήτησε να εντατικοποιηθεί το έργο πρόληψης, αλλά και να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.

Τρομάζουν οι αριθμοί

Οι αριθμοί πάντως τρομάζουν και είναι διπλάσιοι σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια. «Κυκλοφορούν πολλές ουσίες που είναι πολύ δυνατές και θανατηφόρες. Επίσης οι αναμεμειγμένες ουσίες μπορούν πολύ γρήγορα να οδηγήσουν στο θάνατο», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Όπως είπε μάλιστα, «κάποιες ουσίες είναι φθηνότερες από μερικά ποτήρια μπύρας».

Σημαντικά περισσότεροι οι θάνατοι ανδρών

Από τους 2.227 θανάτους από ναρκωτικά που καταγράφηκαν το 2024, οι 1.844 ήταν άνδρες και 383 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας συνέχισε να αυξάνεται και ήταν ελαφρώς λίγο πάνω από τα 41 έτη. Συνήθως δεν είναι χρήστες που κάνουν χρήση πρώτη φορά ή βρίσκονται στον πρώτο χρόνο.

Θάνατοι από υπερκατανάλωση ή άγνοια

Οι θάνατοι προέρχονται από υπερκατανάλωση ή από άγνοια. Πολλοί θα μπορούσαν να ζήσουν πολύ περισσότερα χρόνια. Πίσω όμως από τους αριθμούς κρύβεται και μία ατελείωτη ταλαιπωρία για τους πληγέντες, τις οικογένειές τους και τους γύρω τους.

Εν τω μεταξύ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από κοκαΐνη και κρακ. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε πέρυσι στους 610 από 507 το προηγούμενο έτος. Ένας λόγος είναι επίσης ότι μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης βρίσκονται σε λιμάνια της Ευρώπης εδώ και αρκετά χρόνια. Ο αριθμός των περιπτώσεων κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αυξήθηκε στους 122 από 47.

Τα κοκτέιλ ουσιών

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου συνέχισαν να προκαλούνται από την ηρωίνη και τη μορφίνη. Ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε όμως ελαφρά από 749 σε 712. Υπάρχει πάντως γενικά ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που δεν αναφέρονται, όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος. «Φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά. Διαθέτουμε πολύ λίγες τοξικολογικές εκθέσεις και νεκροψίες», τόνισε. Στα ομοσπονδιακά κρατίδια το 2023 στους 1.167 θανάτους συντάχθηκαν 882 τοξικολογικές εκθέσεις.

Ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα είναι η κατανάλωση διάφορων παράνομων ουσιών μαζί. Καταγράφηκαν 1.479 τέτοιοι θάνατοι από τους συνολικά 2.227 θανάτους από ναρκωτικά, ενώ σημειώθηκε 34% αύξηση σε σχέση με το 2022.

Θάνατοι από τσιγάρο και αλκοόλ

Ο Γερμανός Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη περισσότερων χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 31 τέτοιες εγκαταστάσεις παγγερμανικά, αλλά όχι σε όλα τα κρατίδια. Τέλος, επισημάνθηκαν οι συνέπειες του τσιγάρου και του αλκοόλ.

«Αν μιλάμε για 2.227 θανάτους από τη χρήση παράνομων ναρκωτικών, ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως πάνω από 150.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ», υπογράμμισε ο Μπούρκχαρντ Μπλίνερτ.

Πηγή: DW