Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου δέχθηκε χθες την πριγκίπισσα Kako της Ιαπωνίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου αλλά και το πρωθυπουργικό ζεύγος Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Η νεαρή πριγκίπισσα, εντυπωσίασε με το παραδοσιακό μεταξωτό κιμονό της και τα παραδοσιακά ξύλινα υποδήματα γνωστά ως okobo, όπως περιγράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.  Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο γνωστό περίπτερο του κήπου. Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον όμορφο κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η κυρία Σακελλαρόπουλου ξενάγησε την Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας και της μίλησε για τα γλυπτά έργα τέχνης που εκτίθενται καθώς και για τα είδη των φυτών και των λουλουδιών. Η Πριγκίπισσα Kako έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι ο κήπος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στους πολίτες.

Οι δυο τους αντάλλαξαν, ως είθισται, και δώρα. Η πριγκίπισσα πρόσφερε στην Πρόεδρο ένα περίτεχνο βάζο σε μπλε αποχρώσεις και η κύρια Σακελλαρόπουλου με τη σειρά της, σκουλαρίκια από το Μουσείο Μπενάκη και τον κατάλογο της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής».

Οπως σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης,  η επίσκεψη της Kako στην Ελλάδα, γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 125 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας. Στις σύντομες δηλώσεις τους, παρουσία των ΜΜΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, τονίζοντας τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η Πριγκίπισσα Kako ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και, μεταφέροντας μήνυμα του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση για περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το δώρο της Μαρέβας στην Πριγκίπισσά Κάκο

Ένα εξαιρετικό δώρο μοναδικού συμβολισμού χάρισε η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη στην Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο κυρίες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπιστώσουν την κοινή τους αγάπη για τον πολιτισμό, την παράδοση και τη δεξιοτεχνία.

Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα ανάμεσά τους επισφραγίστηκε με το δώρο που έκανε η κα Μητσοτάκη στην καλεσμένη της. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης, φιλοτεχνημένο από την visual artist Ayumi Paul που κατάγεται από την Ιαπωνία. Το έργο-ωδή στους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Ιαπωνίας έχει τίτλο “Song of Mount Parnassos” («Το τραγούδι του όρους Παρνασσός») και φιλοδοξεί να ενώσει τις δύο κουλτούρες, με αναφορές στα εμβληματικά βουνά τους, τον Παρνασσό και το Fuji. Για τους Ιάπωνες το δέντρο είναι ιερό και «άγιο».

Όπως είπε η καλλιτέχνιδα Ayumi, που ήταν παρούσα στη συνάντηση, την ενέπνευσε η ενέργεια του Παρνασσού, η οποία μετουσιώνεται στο τραγούδι που αποτυπώνεται στο έργο της.